Античният театър и кирилицата символи на Пловдив 2019

Античният театър и кирилицата символи на Пловдив 2019 | StandartNews.com

Античният театър, Римският стадион, кирилицата и символите на Пловдив са част от визията на града за европейска столица на културата. Тя бе официално представена завчера.

Мотото „Заедно" също е неизменна част и вдъхновение за създаването на новата идентичност на проекта, като символ и ключово послание за всеки от проектите.

„Беше предизвикателство за нас да създадем знак, който да обединява всичко, с което се гордеем в Пловдив и същевременно да е конкретен и изчистен", споделят дизайнерите на визията Красимир Ставрев и Георги Лазаров от пловдивското студио "Пункт". В основния графичен знак те са вложили емблематични символи на града, така че формата му да бъде припозната навсякъде в градското пространство. Седем графични линии нарастват, за да преминат през каменните сводове, къщите, реката, хълмовете, калдъръма на Стария град, хилядолетните исторически пластове до Античния театър, Римския стадион, Хисар капия и съвременната архитектура.

Силуетът на логото обобщава характерните за града култури и религии, които Пловдив е подслонил през своята история. Специално място заема и символиката с буквата П, която се асоциира освен с името на града, и с един от основните проекти в програмата, посветен на кирилицата. Логото е и своеобразен портал, който преди всичко кани жителите и гостите на града да преминат на следващо ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай