Amnesty организира акция за бежанците в София

Amnesty организира акция за бежанците в София | StandartNews.com

София. 80 активисти на Amnesty International от над 30 държави се събраха в центъра на София, за да "трансформират" символично външната граница на Европейския съюз във възпоменателна стена за мигрантите и бежанците.

Акцията беше организирана в памет на десетките хиляди хора, загубили живота си или преживeли малтретиране по границите на Европа, докато са търсели сигурност и убежище.

"Държавите членки на Европейския съюз строят все по-високи и по-високи стени. Това е за сметка на правата на бежанците и мигрантите", каза Джон Далхаузен, програмен директор за Европа и Централна Азия на Amnesty International.

Към активистите се присъединиха минувачи, бежанци и представители на местното гражданско общество. Заедно те превзеха булевард "Витоша", една от основните улици в София. Тръгвайки от Съдебната палата, протестиращите се движеха бавно, в пълна тишина, в една линия по протежението на улицата, към "реконструкция" на външната граница на Европейския съюз (ЕС) в края на булеварда. Двуметровата ограда беше придържана от активисти, предрешени като лидерите на ЕС. Участниците в акцията достигнаха оградата и прикрепиха послания и лични предмети към нея, превръщайки пресъздадената бариера пред бежанците и мигрантите в Европа в обект на солидарност.

"Днешната акция не просто осветли слабостите на миграционните политики на България и целия ЕС, които все повече се фокусират върху мерките за граничен контрол. Тя също демонстрира общественото възмущение от малтретирането на уязвими хора, които търсят убежище при границите на Европа", добави Джон Далхаузен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай