Алпинист падна от скала при Вратцата

Алпинист падна от скала при Вратцата | StandartNews.com

Загиналият е един от най-добрите катерачи у нас - Иван Масларов

Враца. Иван Масларов-Байно, един от най-добрите български алпинисти, загина в неделя към 19 часа на скала при прохода "Вратцата", съобщиха от полицията във Враца. Сигналът за злополучното падане бил подаден на тел. 112. На място веднага са пристигнали лекари от спешния център във Враца. Алпинистът е бил транспортиран с много наранявания по главата и гърдите. Въпреки опитите на лекарите да го спасят той е починал.

56-годишният планинар е изкачвал скалата солово. Не е известно защо е решил да катери сам по необозначен и немаркиран маршрут. При това маршрутът не е бил и обезопасен. На височина от 20 м алпинистът е паднал. По случая е образувано досъдебно производство, допълниха от полицията.

Иван Масларов-Байно пада тежко за втори път. През 2013-а той се контузва при катерене на Куклата в долината на Мальовица, но оцелява. Последното падане при Враца обаче се оказва фатално за него.

Планинарят влиза в историята на българския алпинизъм много млад. Той е в екипа от трима алпинисти, които през януари 1983 година правят първото българско зимно изкачване по митичната северна стена на връх Матерхорн в Алпите, висок 4478 метра. През 1974 година този връх по северната стена изкачва и Христо Проданов.

Скалите на прохода "Вратцата" са най-високите на Балканския полуостров - 400 м. По тях са създадени 140 маршрута с различна трудност. Най-известните са "Огледалата", "Кучия зъб", "Винкела". Предния ден при тях завършва голям международен алпийски събор, който преминава без никакви инциденти. В него същите скали катерят 350 планинари от 50 страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай