"Александър Невски" вече е на църквата

"Александър Невски" вече е на църквата | StandartNews.com

Патриархът получава документа другата сряда

София. Напълно единодушно правителството днес реши да прехвърли юридически на църквата патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", научи "Стандарт". С този акт служебният кабинет "Близнашки" ще остане в историята като единственият, който имаше волята и времето да финализира дългогодишните преговори между светска и църковна власт.

С решението си правителството обявява целия храм за частна държавна собственост и прехвърля правото на собственост на Българската православна църква, обясни шефът на дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов. Така църквата ще може най-сетне да извади нотариален акт за храма. Условието е духовниците да отстъпят на Министерството на културата да ползва за 25 г. криптата в храма, която ще запази дейността си. В нея е подредена експозиция от икони. Именно криптата беше препъни-камъка в преговорите между духовниците и политиците. Св. Синод категорично отказа да раздели храма и да получи само част от него - без криптата. "Катедралата не е сандвич, че да я делим", аргументира се образно епископ Тихон, предстоятел на най-известния храм в България.

Следващата сряда, 8 октомври, след редовното заседание на Министерския съвет ще се състои тържествена церемония. На нея премиерът Георги Близнашки ще предаде документите на патриарх Неофит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай