Агенцията по храните започна изплащането на обезщетенията за евтаназирани животни

Агенцията по храните започна изплащането на обезщетенията за евтаназирани животни | StandartNews.com

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна днес изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито овце и кози бяха евтаназирани заради огнищата на чума.


Още днес са наредени за разплащане 304 817 лева. В съответствие с нормативната уредба обезщетението е изчислено на килограм тегло, като стойността му е не по-малко от 190 лева за един брой коза или овца. За животните под селекционен контрол стойността е не по-малко от 250 лева за един брой коза или овца. За село Кости са наредени обезщетения за 474 животни в 6 ферми, а във Воден - 1056 животни за 20 ферми.


Парите на регистрираните земеделски производители ще бъдат налични по банковите им сметки най-късно утре, 17 юли. На същата дата останалите стопани ще могат да получат компенсациите си в брой в кметствата на населените места, съобщават от БАБХ.


Предстои разплащането по протоколите за евтаназираните животни от останалите засегнати населени места от община Болярово.


Собствениците на животни, които попадат в 10-километровата карантинна зона и не могат да продават млякото си също ще бъдат компенсирани. Според земеделския министър в Турция в момента има 700 активни огнища на болестта, въпреки че там животните се ваксинират.


„Те ползват една тяхна ваксина. За ЕС ваксина няма. Има една жива ваксина, с която ако ваксинираме в момента животните в този регион, съществуват следните рискове. Първо тази жива ваксина животното живее с тази болест и е разпространител потенциален. Това създава икономически ограничения", заяви земеделският министър Румен Порожанов.


В засегнатите райони в момента се отглеждат над 30 хиляди овце. Умъртвени са около 4000 хиляди. От 6 хиляди са взети проби, които в момента се изследват за нови огнища. Предприемат се допълнителни мерки за ограничаване на възможностите за зараза.


Засилва се и контролът на вноса и транзита на животни, както и на храни съдържащи месо. Вътрешният министър е разговарял с председателя на парламента Цвета Караянчева. „Предлагаме утре среща на Оперативния щаб с председателите на Парламентарните групи. На тях да обясним всичко, което днес си казахме тук", каза Валентин Радев. Председателският съвет е свикан утре сутрин в 9 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай