Агенти на ДАНС пазят мира в Белица

Агенти на ДАНС пазят мира в Белица | StandartNews.com

Благоевград. Трети ден служители на ДАНС са в град Белица, за да не допуснат нови размирици. Агентите провеждат непрекъснато разговори с представители на двете страни, за да не се стигне до ексцесии и до повишаване на напрежението.

Разпитват се протестиращите. „Все пак това е смесен район и не бива да се допуска междуетническо напрежение. Нашата задача е да осигурим спокойствието тук, за да няма никаква заплаха за националната сигурност”, споделиха служители на ДАНС.

И във вторник продължи засиленото полицейско присъствие в планинското градче. На помощ на местната полиция се притекоха сили на РУП-Разлог и РУП-Банско.

Драмата започна в неделя вечерта, след като стана ясно, че кандидатът на ДПС и досегашен управник Ибрахим Палев печели изборите за кмет със 141 гласа повече от кандидата на Коалиция „ЕВЕТ за Белица” и екскмет Хасан Илан. Десетки протестиращи се събраха пред сградата на общината, те са убедени, че изборите са манипулирани от партията на Доган. Набит бе лидерът на БСП в общината Лазар Банков, счупени бяха прозорци на кметството и на клуба на ДПС, запалени бяха гуми на няколко места. Банков бе спасен от бързата намеса на охраняващите ОИК двама полицаи.

В понеделник през целия ден стотина души не спряха да скандират на площада „Долу ДПС и Палев”, „Искаме Хасан Илан за кмет”. Хората обясниха, че им е писнало 22 години партията на Доган да управлява, че си е купила гласовете на тези избори. Обвиниха Ибрахим Палев, че за 8 години нищо не е направил за града, а го избират с гласовете на селата и родното му Краище. В 17,00 часа пък се проведе импровизиран мирен митинг, на който се събраха над 1000 жители на Белица. Близо два часа те останаха на площада, въпреки студеното време.

„Такова нещо Белица не помни. Хората излязоха на спонтанен протест срещу ДПС и направените от тази партия изборни манипулации. Накрая се стоплихме с няколко народни хора и се разотидохме”, каза загубилият балотажа Хасан Илан. Във вторник малко след 10,00 часа отново десетки хора се появиха пред сградата на общината. Те кротко пушеха цигари, но бяха категорични, че няма да допуснат новоизбраният стар кмет да влезе в кметството.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай