Адвокат Моше Алони: Цял свят научи за героизма на българската църква

Адвокат Моше Алони:  Цял свят научи за героизма на българската църква | StandartNews.com

Инициаторът за номинацията на БПЦ за Нобел посочи, че спасяването на евреите е пример за човечеството

„За мен е чест да целуна ръката на предстоятеля на Българската православна църква, онази Църква, защитила българските евреи във времена, в които не е било трудно човек да изчезне, да бъде убит". Това каза адвокат Моше Алони при срещата си с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Адвокат Алони е един от инициаторите за номинирането на БПЦ за Нобелова награда за мир.
„Целият свят и нашите управници трябва да знаят какво е истинско християнство, засвидетелствано от българските архиереи в тежки времена, да разберат какво е човещина, и номинацията на Българската църква за Нобелова награда на мир ни даде повод да популяризираме този безпрецедентен пример", заяви още адвокат Алони. И допълни, че какъвто и да е резултатът от тази номинация, главната цел вече е постигната, защото хората от цял свят са научили за героизма на БПЦ при спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.
Делото на Българската православна църква бе окачествено като значим факт не само за българската история, а и за историята на човечеството. Пример за отстояване на исконните човешки ценности при всички обстоятелства, за достойнство, принципност, героизъм и човеколюбие към всеки ближен, независимо от народността и вярата му. Пример за това, че в смутни времена ескалира човешката низост, но и човешкото благородство, защото това са времена – предел, времена – проверка.
В срещата взеха участие и Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, протосингелът на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, доц. д-р Екатерина Дамянова, преподавател по Библейска археология в Богословския факултет на СУ и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай