Забраниха фуража, от който са яли умрелите животни

 Забраниха фуража, от който са яли умрелите животни  | StandartNews.com

Бизон и як на антибиотици

Паниката в столичния зоопарк не спира заради нови болни животни. От сряда е критично положението на бизон и як. "Не са яли от сутринта, пият само вода. Лекуваме ги с витамини, антиботици, поставяме им електролити", заяви за "Стандарт" шефът на зоопарка д-р Иван Иванов. От началото на седмицата зоологическата градина е затворена заради неочакваната смърт на няколко тревопасни животни. Мистериозно издъхнаха 3 гаура, 2 яка, козирог и камила. Днес или утре ще станат готови резултатите от лабораторните изследвания, които ще разкрият какво е довело до смъртта на животните. Прави се вирусологично, бактериологично и токсикологично изследване в Националния ветеринарномедицински институт "Проф. д-р Г. Павлов". Взети са проби и от храната. Към момента наличните количества от фуража са под забрана и другите животни не се хранят с тях. Вече бе отхвърлена версията, че зоопаркът може да е поразен от болестта "син език". От Агенцията за безопасност на храните уточниха вчера, че причината не е и шап. Не се изключва и вероятността обитателите на парка да са били умъртвени от човек. При необходимост ще бъдат прегледани и записите от камерите.

В Старозагорския зоопарк също починаха животни, но там вече причината е ясна. Заболяването, което повали смъртоносно два муфлона, е ентеротоксения, която обикновено се проявява при стресови ситуации. Това поясни шефът на зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов за "Стандарт". Както стана ясно, при аутопсията на умрелите животни са били изолирани ентеротоксини като първопричина за смъртта. През юли в Стара Загора са приютени 13 муфлона от закритата зоологическа градина в Пловдив. Умрелите животни са били от тях. Транспортиране, адаптация към нашето стадо, неизбежната конкуренция - всичко това наистина са стресови ситуации, разясни д-р Михайлов. Освен това пловдивските муфлони били по-възрастни от старозагорските. Единият е издъхнал на 13 август, а другият седмица след това. Още след първия смъртен случай са били ваксинирани останалите животни в стадото. Засега нямало симптоми на други заболели животни. Д-р Михайлов обаче припомни, че това заболяване се развивало апоплектично за 24 часа и в повечето случаи изходът бил фатален.

Шефът на зоопарка изключи двата муфлона да са починали от "син език" като дивите си събратя в кърджалийския резерват. Симптомите на тези две заболявания били коренно различни и нямало как да се объркат. Изключено било причината за смъртта на старозагорските муфлони да е и некачествен фураж. Такова отравяне най-обикновено е масово, поясни доц. Михайлов.

В Хасково пръскат хранилки и клетки

Шефът на зоопарка в Хасково Валентин Ахтаров разпореди спешно пръскане срещу комари като превенция срещу болестта "син език". Най-обилно се ръсят зелени площи, хранилките, клетките и самите 22-чифтокопитни животни. Има сърни, сръндаци, няколко муфлона, диви кози и тибетски як.

Ахтаров е предприел драконовски мерки, след като в края на миналата седмица се разбра за две огнища на болестта в кърджалийския ловен резерват Женда и в с. Бориславци. Там от развъжданите 400 муфлона 84 са умрели от син език, починал е и един лопатар.

За два месеца заразата погуби над 600 животни в Хасковска област. Най-тежко е положението в село Маджари, община Стамболово, където са измрели почти всички домашни животни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай