Шофьорът убиец избягал заради страх от линч (ОБЗОР)

 Шофьорът убиец избягал заради страх от линч (ОБЗОР) | StandartNews.com

Задържаха го 4 ч след като прегази Страхил, уж отивал да се предаде

8-годишното момче често пресичало скоростния път, за да лови риба

Шофьорът, който уби дете на пътя в Бургас, а след това избяга от местопрестъплението, е разкрит и задържан, съобщиха от полицията в морския град. Беглецът е 23-годишният Даниел Капакчиев. Младият мъж е бил арестуван 4 ч след тежкия инцидент на главния път Карнобат-Бургас. Той е шофирал същото БМВ, с което по-рано уби 8-годишния Страхил на пътя. Даниел имал намерение да се предаде сам и пътувал към полицията, но полицейски патрул го засякъл, преди да влезе в града. Младият мъж е спрял веднага и не е оказал никаква съпротива. Той е направил пълни самопризнания.

Даниел избягал от местопрестъплението, изплашен, че ромите ще го линчуват. С това оправдание излязоха роднините на 23-годишния шофьор убиец. В паниката си Капакчиев напуснал града, но малко по-късно осъзнал какво е направил и решил да се върне и да се предаде. От шофьора са взети кръвни проби за алкохол и наркотици, които са изпратени в лаборатория в София. Резултатите от тях ще станат известни след 4 дни, казаха разследващи. Автомобилът марка БМВ пък е иззет и предаден за технически експертизи.

23-годишният мъж живее с родителите си в бургаския комплекс "Меден рудник". В злополучната събота той подкарал семейното БМВ и тръгнал към центъра на града, където имал среща с приятели. На околовръстния бул. "Тодор Александров" обаче се разиграла страшна трагедия. Даниел настъпил газта, без да подозира, че на шосето ще изскочи дете. Пред разследващите шофьорът разказал, че шофирал в лявата лента, непосредствено до разделителната мантинела, когато на шосето неочаквано се появило момчето. Даниел твърди, че изобщо не видял кога и как хлапето се преметнало през мантинелата и се озовало на пътя. Всичко се случило за секунда и шофьорът дори не успял да натисне спирачка, оправдал се той.

Кървавата трагедия се разигра в около 14.00 ч в събота на околовръстния път "Тодор Александров", който извежда автотрафика от Бургас към Южното Черноморие и комплекс "Меден рудник". А колите там обикновено летят с над 100 км/ч, въпреки че ограничението е 90 км/ч. Пътят е изключително оживен и пресичането му е строго забранено. Висока мантинела разделя на две 6-лентовия път. Тя обаче не се оказала никаква пречка пред 8-годишния Страхил Стоянов. Той я прескочил и прекосил половината път.

Оставали му само още 2-3 м, когато е бил пометен

от летящото БМВ. Детето е починало на място. От жестокия удар тялото му излетяло на няколко метра. Момчето е получило тежки травми на черепа и гръбначния стълб, които са причинили смъртта веднага. Двете обувки на малчугана са били открити на 40 м от мястото на произшествието. "Шофьорът, който го блъсна, изобщо не намали, нито спря. Дори - напротив, увеличи скоростта и избяга", разказаха тогава очевидци на трагедията. Един от свидетелите е успял да запише част от регистрационния номер на колата.

Веднага след трагедията целият район около местопроизшествието беше отцепен от полиция. Семейството на убитото дете живее на ул. "Тамара" 49 в ромския кв. "Победа", който се намира точно до околовръстния път. Страхил често ходел с други деца от махалата до езерото Вая, за да ловят риба. Хлапетата пресичали булеварда на едно и също място въпреки забраната и прескачали мантинелата. По всяка вероятност той е бил на езерото и в събота, когато се разиграла трагедията. Когато Страхил бил размазан на пътя, той е пресичал заедно още с двама мъже и две деца. Останалите обаче успели да пресекат оживения път секунди преди БМВ-то да връхлети.
Новината за катастрофата стигна за броени минути до ромската махала и близо

200 роми окупираха местопроизшествието

Разгневената тълпа заплашваше с линч и саморазправа. Заради създалото се напрежение в района бяха изпратени допълнителни полицейски патрули. "Даниел е виновен, че е избягал след катастрофата. Трябваше да спре веднага, да види дали детето е живо, да опита да му помогне. Обаче няма никаква вина за катастрофата. Това може да се случи на всеки - да изскочи на пътя човек на място, където по принцип пресичането е забранено и уж е невъзможно", коментираха вчера приятели на задържания.

Седмица по-рано на същия булевард, но в друг участък загина 29-годишната Ина Симеонова. Младата жена бе премазана от камион, докато пресичаше пешеходна пътека на път към близкия хипермаркет. Шофьорът на камиона обяснил пред полицията, че не я е видял и натиснал спирачка едва след като попаднала под гумите. След трагедията опасната пешеходна пътека беше заличена и преминаването там вече е забранено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай