Фандъкова с автограф от Матанов

Опашки за "100 причини да се гордеем, че сме българи", първата книга от новата поредица на "Стандарт"

 Фандъкова с автограф от Матанов    | StandartNews.com

Премиерите на издателство "Стандарт" бяха първите в НДК, които дадоха старт на културната програма на най-големия досега Софийски международен панаир на книгата. Поетите, писателите, художниците и приятелите на Иван Матанов, дошли за представянето на новата му книга със стихове, бяха съгласни по един въпрос - няма по-скромен лирик от първия зам. главен редактор на "Стандарт". Никак не беше скромна обаче компанията, дошла на прощъпалника на "Не споменавай морето" на издателство "Захарий Стоянов. За автограф от автора Иван Матанов се нареди столичният кмет Йорданка Фандъкова. После го поздравиха бойните другари в арта - Любо Левчев, Светлин Русев, Михаил Белчев, Иван Гранитски, Румен Леонидов, Елин Рахнев. С разписани книги си тръгна и депутатът Кирил Добрев.

Любо Левчев направи кратка характеристика на поезията на Матанов, разказвайки историята за жената на холандски принц, която искала да си направи обеци от прочут диамант, но за целта той трябвало да се раздели на две. Никой ювелир не се съгласявал. Смел майстор в Санкт Петербург нагласил всичко, но извикал сина си да удари чукчето. "Това е дете чудо", ахнали холандците. "Не, чудото е в това, че за разлика от мен той не знае какъв риск поема", обяснил майсторът. "На подобно дете ми прилича дете Иван Матанов. Гледах го как се радва на новата си книга, но не на стиховете, които са скъпоценните камъни на неговата душа, а на корицата, оформлението, художника. Като ме покани на премиерата, се оказа, че дори не знае къде е. Това е може би тайната на поета Иван Матанов - редкият талант да бъдеш творец без суета. На подобна истинска поезия човек може само да се радва. Стихосбирката ти, Иване, е щастливо събитие в литературния ни живот, поуморен от самолюбие", похвали Левчев колегата.

"Радвам се, че моят много добър приятел Иван Матанов успя в това забързано всекидневие да намери време за прекрасната си поезия. В мразовитите дни тя ни дава късче светлина и топлина", първа поздрави поета главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Според нея мотивацията на вестника да развива издателска дейност расте все повече въпреки кризата.

"В XXI век, когато чрез новите технологии и интернет хората имат достъп в реално време до всичко, ролята на вестниците не е просто информационна, а в много по-голяма степен социална, свързваща, просветителска. В този дух е и нашата издателска дейност. Разбира се, искаме и да повдигнем патриотичния дух на българите. Особено чрез поредицата "Чудесата на България", която наброява вече 18 книги с общ тираж над 100 хиляди", обясни Славка Бозукова.

Второто издание, което имаше премиера, е новата поредица на "Стандарт" - "100 причини да се гордеем, че сме българи". Книжките ще излизат съвместно с Фондация "Българска гордост" и ще се разпространяват в рамките на "Библиотека за ученика".

"100 причини да се гордеем, че сме българи" е книга, която трябва да повдигне националното самочувствие на българина. Сигурна съм, че ще бъде много интересна за мнозина. Нашите партньори вече я наричат "Патриотичната Библия". Надявам се повече млади хора да я разгърнат, за да почувстват поне малко гордост от славното ни минало", коментира Славка Бозукова. По 100 причини за гордост на всеки град ще пълнят поредицата. Първи ще разказват за себе си сливналии, следват ги софиянци, варненци, бургазлии.

"Стартираме навръх Никулден

 

с помощта на свети Никола

 

Вярвам, че няма случайни неща. Ние обикаляме държавата, срещаме се с различни институции и се опитваме да ги спечелим за идеята. Пръв реагира кметът на Сливен", развълнувана беше и ръководителката на проекта Николина Горова.

"Вярвам, че най-добрият подарък е книгата. Тя помага и в най-трудните моменти. Всеки от нас има възможност да работи за утвърждаването на четенето. Аз съм старомодна и за мен няма по-голямо удоволствие от това, да прелистваш страниците. Не мога да свикна с електронните четци. Гордея се с факта, че всяка вечер се опитвам да чета на моя внук?", сподели кметът Фандъкова.

Издателят на "Не споменавай морето" Иван Гранитски пък призова Даниела Петрова, шефката на комисията по култура в парламента, за повече помощ за издателите. "Опасностите, които дебнат свободния печат, не намаляват. Затова издателската дейност на "Стандарт" заслужава акламации", категоричен е Гранитски, а за приятеля си допълни: "Матанов е най-скромният поет, когото познавам. Съдбата ни срещна преди 4 десетилетия. Трудно е да се каже

 

дали има друг подобен човек, лишен от поетическа суета

 

Бяха ми нужни осем месеца, за да го накарам да издадем тази книга - на дискретните внушения, на светлината на духовния пейзаж, посветен на болката, отчаянието, но и на милосърдието и състраданието. Дори в цикъла "Болка" няма тъга, а светло умиротворение. Много от стихотворенията в книгата са диалози с големите Христо Фотев, Николай Кънчев, Александър Геров."

"Много приятели поети ме питат как издържам в мелницата на всекидневника. Просто случих на главен редактор и колеги. Благодарение на тях успявам да си извоювам мимолетни бягства. Така стана и тази книга, за което много им благодаря. Тук е моят приятел Петко Тодоров, с когото преди повече от 40 години седяхме на един чин и с пергела пишехме стихове епитафии. Ако поетите умират с всяко стихотворение, чудя се как още сме живи, Петко", завърши Матанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай