Дават на скандални хора 1,5 млн. за борба с хазарта

 Дават на скандални хора  1,5 млн. за борба с хазарта  | StandartNews.com

30 на сто от парите вече са преведени на седем неправителствени организации

Адвокат на Митьо Очите и кралят на
ротативките Мило Борисов спечелили конкурс за превенция от залаганията

7 неправителствени организации ще усвоят 1,5 млн. лева от данъците, платени от хазарт, за да се борят с вредните последствия от залаганията. Парите ще бъдат усвоени до края на тази година. 30 на сто от тях, или около 500 000 лв., вече са преведени авансово, научи днес "Стандарт".

Конкурсът е обявен набързо в края на миналата година, като НПО-тата имат само 21 дни да представят проектите си. Критериите, по които става оценяването на идеите, също тъне в мъгла.

Затова не е изненада, че зад част от спечелилите фирми стоят хора със скандална репутация. Сред тях са адвокатът на Митьо Очите от Враца -

Владимир Чернев, срещу който има няколко атентата

както и считаният за крал на ротативките у нас Мило Борисов, който от години живее в САЩ, показва разследване на "Стандарт".

На практика само две от дружествата имат някаква реална дейност - врачанският клон на Фондация "Проджекта", както и варненското НПО "Алтруист", което работи по проекти срещу разпространението на наркотици във варненския затвор.
Фондация "Проджекта" изпълнява съвместен проект с общините Роман и сръбската Сурдулица на тема "Създаване и тестване на пилотен модел в подкрепа на социалната интеграция и професионалната реализация на младежи в риск чрез спорт в Общините Роман и Сурдулица".

Изненадата идва от това, че посоченият адрес на фондацията във Враца е в офис 502 на бизнес сграда в града, която е седалище и на местния мастит адвокат Владимир Чернев. Скандалният адвокат е мишена на няколко атентата, защитава известния несебърски наркобос Митьо Очите и, според прокуратурата, е човекът, носел парите от корупция - 100 000 лв., от едрия арендатор Светослав Илчовски към бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов през 2013 г. "Проджекта" печели 136 000 лв. от конкурса на Държавната комисия по хазарта.

Четири от седемте спечелили конкурса фирми нямат никаква история

Затова пък взимат най-тлъстия пай от парите.

Две от тях - "Център за превенция от вредни навици", която печели с най-скъпия проект от над 283 хил. лв., и "Инвестиции и ресурси за човека" с проект за 246 хил. лв., са създадени непосредствено след първото заседание на комисията на 30 септември, с което реално започва конкурсът.

"Център за превенция от вредни навици" подава документи в Агенцията по вписванията в деня на заседанието, а втората фирма - дори ден по-късно. Партидата й пък е вписана в Търговския регистър две седмици по-късно.

Третата фирма е фондация "Отговорна игра". Сред хората, които стоят зад нея, светят като огромна червена лампа имената на Мило Стратиев и сестра му Росина Стратиева Борисова. Всъщност Мило Стратиев е Мило Борисов, вероятно най-големият съдържател на казина у нас. Негови са игралните домове с марките "Елдорадо" и "Палмс". Борисов е съосновател на "Казино технолоджи" и през 90-те години прави покер автомати и ротативки в столичния кв. "Суходол", които изнася в САЩ.

Бизнесът му е за десетки милиони

За да не си мислите, че е съвпадение, адресът на "Отговорна игра" съвпада с фирмата "Люлин Палмс". Играта сигурно ще е отговорна, защото фондацията печели 214 хил. лв. от конкурса. Това е един вид законно сконто на платените от дружеството данъци от хазарт.

Четирите фирми имат дословно едни и същи цели и дейности и са подавали документи в държавен регистър буквално една след друга, сочат заявленията им в централния регистър на правосъдното министерство.

Нито една от 7-те спечелили организации няма публично известни дейности в областта на хазартната зависимост. Регистрирането в последния момент на повечето от тях пък навява на мисълта, че са създадени специално за конкурса.
Така на практика единственото НПО "Бяла лястовица" е варненското сдружение "Алтруист". Тя, незнайно как попаднала сред нагласените победители, взима най-малко пари - едва 100 465 лв. "Алтруист" подписва първи договор още на 17 декември. "Не знам как попаднахме сред победителите. Проектът ни е сериозен - той ще бори зависимостите от хазарт във варненския затвор", заяви по телефона пред "Стандарт" шефката на сдружението Албена Димова. Според нея методологията на проекта вече се разработва от проф. Тодор Минев от Великотърновския университет, който е работил в Главната дирекция по изпълнение на наказанията. "Опитах се да се свържа с други спечелили колеги, за да обменим опит по проектите, но това така и не се случи", казва Димова. Сдружението вече е получило авансово 30 на сто от парите и работи активно по проекта си, за да може да го завърши до края на 2016 г.

"Алтруист" се оказа единственото НПО, което може да бъде открито на посочените телефони. Обявените за контакт номера на останалите сдруженията или са недействителни, или на тях никой не отговаря.
Всички тези факти

засилват мнението, че конкурсът на ДържавНата комисия по хазарта е непрозрачен

без ясни критерии и е организиран за приближени фирми.

Подборът на кандидатите не се ръководи по Закона за обществените поръчки, а се прави от специална комисия, определена със заповед на председателя на комисията. От регулатора обясниха, че тя е съставена от 7 членове - трима представители на ДКХ, включително председателя, и по един на министерствата на финансите, здравеопазването, младежта и спорта и образованието и науката. Критериите за избор на изпълнители и на проекти пък са разписани неясно, а според наредба на МФ целите на конкретното финансиране и допустимите кандидати и дейности трябва да бъдат определени в годишния план на ДКХ. Там, естествено, подобно нещо не съществува, освен определянето на максималния размер на финансирането - до 300 хил. лв.

На практика се получава, че парите се връщат там, откъдето идват. А социалният ефект от изхарчените финанси от този конкурс ще е равен на нула, предричат експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай