Държавата няма да финансира честванията на Шипка

 Държавата няма да финансира честванията на Шипка | StandartNews.com

София. Националните чествания на Шипченската епопея няма да бъдат финансирани от държавата за първа година. В тази връзка организаторите търсят спонсори, които да дадат пари за участието на Националната гвардейска част и тържествената заря-проверка.

Честванията, които ще се проведат тази събота, могат да бъдат променени заради финансовите затруднения, тъй като само за гвардейците са и зарята са нужни само 10 000 лв.

Фирми и граждани са обявили, че ще дарят средства за мероприятията, които всяка година са под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

"Това е една непреходна кауза, това е свързано с родолюбието на всеки един човек с възраждане на дарителските традиции, които още от времето на Априлов са се зародили в Габрово. Хората даряват, въпреки че времената са много трудни", каза Галина Банковска от обществен дарителски фонд.

"Почти всички, към които се обърнахме, откликнаха и направиха своите дарения. И смело мога да кажа, че благодарение на гражданите, на гражданското общество се провеждат и ще се провеждат тези чествания...", каза от своя страна Николай Григоров, областен управител на Габрово.

В събота се навършват 137 години от епичната битка и 80-години от създаването на Паметника на свободата. Очаква се президентът Росен Плевнелиев да пристигне в Габрово още тази вечер.

Припомняме, че преди няколко седмици стана ясно, че държавата не може да плаща за охраната на връх Шипка. Служебното правителството обаче се зае с проблема и гарнтира охраната на обекта до юли 2015 г. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай