2 часа уроци през ваканцията стигат

 2 часа уроци през ваканцията стигат | StandartNews.com

Не вземайте учебници, когато пътувате, съветва психологът Лиляна Тръпчева

Време за игри, далеч от учителите и класната стая - това е лятната ваканция в представите на всяко хлапе. На родителите обаче им се иска децата да не загърбват уроците през юли и август. И освен да изчетат списъка със задължителната литература, да усъвършенстват английския си и да запълнят пропуските по математика. Затова големият въпрос е - как да държим хлапетата във форма през лятото, така че хем да не загърбват уроците, хем да имат време за игри? "Стандарт" потърси отговора от детския психолог и психотерапевт Лиляна Тръпчева, член на Дружеството на психолозите и Българската асоциация по Психотерапия.

Хлапетата дълго чакат лятната ваканция и е добре да могат да й се насладят. Тя обаче е време не само за почивка, а и за четене на книги, опресняване на знания и наваксване на пропуските в школото. Според детския психолог Лиляна Тръпчева смисълът на ученето през лятото има няколко аспекта: опресняване на вече придобити знания и умения, създаване на нови и затвърждаване на навика за учене. "Добре е самоподготовката им да стане част от ежедневието - всеки ден по малко, да има определено време на деня, което да е само за това", съветва тя. Добър вариант е хлапетата

да прочитат по няколко страници преди лягане

вечер, а през деня - между 14 и 16 ч, да се занимават с избрани учебни предмети. Като ученето може да трае от 30 минути до два часа дневно в зависимост от възрастта, интересите и способността за концентрация на детето. "Уикендите това условие може да отпадне, както и по време на семейните почивки на море или планина", съветва Тръпчева.

Подходът на родителите към по-малките ученици до 4-и клас и към по-големите от среден курс трябва да е различен. "Ако при по-малките целта е да се създадат навици, то при по-големите акцентът пада върху мотивацията - защо е важно дори през ваканцията детето да учи, как това би се отразило на развитието и възможностите за избор, които ще се откриват пред него?", обяснява психологът. Според Тръпчева основополагащи за мотивацията при хлапетата са "любовта към четенето", любопитството и самочувствието. По думите й обаче четенето може да се окаже доста труден процес за малките ученици. "За това е добре

да им се предлагат книжки с кратък текст

така че да придобият усещането за справяне - прочел е цялата приказка. Също така е важно книгата да е интересна", съветва тя. Добре е родителите да започнат с по-лесните и интересни задачки, като с времето постепенно вдигат летвата. "Така детето ще развие не само навици, но и самочувствие, че се справя, нещо, което ще му помогне и при последващите предизвикателства", категорична е Тръпчева. Дали обаче родителите ще успеят да убедят тийнейджъра вкъщи да учи и през лятото, според детския психолог много зависи от качеството на изградената връзка помежду им. Печелившата стратегия в този случай се крие в мотивирането на юношата, така че той да разбере каква ще е конкретната полза за него. "Добре е в изискванията си родителите да се фокусират повече върху очакваните резултати, като така предоставят на подрастващия възможността сам да избере начина, по който да ги постигне. Ключов момент е родителите да си дадат сметка доколко техните изисквания се припокриват с възможностите на детето", посочва Тръпчева. По думите й е по-добре да се акцентира върху потенциала на тийнейджърите, отколкото да се гони високо ниво на успеваемост във всички дисциплини. Все пак родителите не трябва да принуждават хлапетата да учат всеки ден.

Добре е да има паузи

без никакви книги и уроци. "Нека тези паузи да съвпадат с почивката на цялото семейство, когато детето ще е свободно да се потопи в новите впечатления и преживявания. А ако има възможността да приложи вече наученото, това би го зарадвало и мотивирало занапред. Важно е да е спонтанно", съветва Тръпчева.

Как родителите ще организират учебния график на хлапетата през лятото зависи много от начина, по който организират собственото си време и ангажименти. "Хора, които работят усърдно минути преди настъпване на крайния срок за изпълнение на задачата, трудно биха възпитали постоянство и системност в детето си, както и обратното. Важно е родителите да познават навиците и естествения ритъм на ученика, така че той да има възможността да работи със самочувствие и увереност, че ще се справи", смята психологът. Дали обаче родителите да наказват хлапетата, ако те упорито отказват да учат и през лятото, е въпрос на избор и общуване в семейството. "Понякога е предварително договорено, че това е едно от задълженията на детето и при неспазване ще има последствия. Наказанието е по-скоро в унисон с настроенията на родителя, независимо от това какви са били последствията до преди това. Разбира се, има значение дали детето се справя добре с учебния материал, или е останало на поправителни изпити", обяснява Тръпчева. Според нея обаче

стимулите работят по-добре от наказанията

защото хората обичат да бъдат хвалени. "Децата търсят вниманието на родителите и определено биха се радвали на положително такова. Това е и естественият им стимул да продължат да правят онова, което вече веднъж е зарадвало мама или татко", посочва Тръпчева. Тя съветва родителите да търсят силните страни на детето и да поощряват положителните му качества, които впоследствие ще се превърнат в добра основа за справяне в различни житейски ситуации.

Все пак, ако родителите не успеят да организират летните уроци на хлапето си у дома, винаги могат да го запишат на лятно школо. "Летните училища се водят от педагози, които осъзнават, че лятото е време за почивка. Програмата е балансирана с различни активности, игрови и творчески дейности. Това е добра възможност за създаване на нови приятелства и забавления, емоционално обогатяване, изживяване на едно пълноценно и незабравимо лято за децата", категорична е Тръпчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай