95 години от подписването на Ньойския договор

95 години от подписването на Ньойския договор | StandartNews.com

София. На 27 ноември се отбелязва годишнината от подписването на Ньойския договор, с който се слага край на участието на България в Първата Световна война през 1919 г. Родината ни е на страната на губещите в големия конфликт и клаузите на договора й нанасят тежки поражения.

Според териториалните клаузи българската държава се лишава от Южна Добруджа в полза на Румъния. Западните покрайнини – Царибродско, Босилеградско и Кулско, минават под властта на Сърбо-Хърватско-Словенската държава. В полза на Гърция България се лишава от голяма част от извоюваните през Балканската война територии, включващи цяла Беломорска Тракия.

Според финансовите клаузи държавата е задължена да изплати 2 250 000 златни франка репарации – сума непосилна за българското правителство по онова време. В срок от 5 години природните ресурси от мините край Перник трябва да се изнасят за КСХС (Кралство на сърби, хървати и словенци).

От военна гледна точка на българите е забранено да притежават тежки въоръжения, да притежават наборна армия, а професионалната войска е ограничена до 20 000 души. С течение на времето родните политици успяват да се договорят и за 10 000 жандармерсити и 3 000 души гранични войски.

Чествания в памет на загиналите в Първата Световна война

Президентът Росен Плевнелиев ще почете паметта на загиналите български войници и офицери по време на Първата световна война. Той ще положи венец пред Паметника на незнайния воин в столицата. Почит пред мемориала ще отдаде и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Временна организация на движението се въвежда в София за провеждане на официална церемония по повод отбелязването на 100 години от Първата световна война на 27 ноември, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

От 08.00 ч. до приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:
- на ул. „Оборище" между ул. „Г.С. Раковски" и ул. „11-ти август" и да се закрие базарът за художествени произведения;
- на северната дъга на пл. „Св. Александър Невски" между ул. „11-ти август" и ул. „Дунав", с изключение на колите на общинските служители, обозначени със съответния стикер.
От 08.00 часа до приключване на мероприятието се разрешава престоят и паркирането на автобусите на Национална гвардейска част от страната на Светия синод.
От 11.15 часа до приключване на мероприятието се забранява влизането в двете посоки на пътни превозни средства на ул. „Оборище" между ул. „Г.С. Раковски" и ул. „11-ти август".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай