90 години от освещаването на "Св. Александър Невски"

90 години от освещаването на "Св. Александър Невски" | StandartNews.com

София. В столицата ще се състоят тържествата по повод 90-годишнината от освещаването на храм-паметника "Св. Александър Невски".

От 09:30 ч. в катедралния храм българският патриарх Неофит ще оглави празнична Св. Литургия. В нея ще участват архиереи и свещенослужители на Българската православна църква. Очаква се да присъстват и политици и общественици.

От Светия Синод припомнят, че през септември 1924 година в рамките на три дни се извършва освещаването на трите свети Престола на храма. Тогава централният престол е посветен на Св. Александър Невски, северният - на Св. Св. Кирил и Методий и южният - на Св. Цар Борис Покръстител.

По решение на Синода обаче тържествата по този повод ще се състоят днес, когато е храмовият празник на патриаршеската катедрала.

В годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храм-паметника, който впоследствие става и патриаршеска катедрала, Българската православна църква получи и акт за собственост върху него.

След края на литургията патриарх Неофит ще произнесе слово, в което ще благодари на президента Росен Плевнелиев и на министър-председателя от служебния кабинет проф. Георги Близнашки за решението Българската православна църква да стане законен собственик на патриаршеската катедрала.

"Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма, след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение", смята патриархът.
Копирано от standartnews.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай