80% подкрепят санирането

80% подкрепят санирането | StandartNews.com

Половината виждат предизборен ход в програмата, твърди "Галъп"

90% твърдят, че са чували за програмата за саниране на панелни блокове. Хората са наясно с обичайните рискове на такива проекти, но като цяло са положително настроени, а партийните различия не се отразяват в толкова голяма степен на нагласите. Не е докрай изяснен обаче въпросът за чия сметка са разходите по санирането, а това, че не всички ще могат да се възползват сега, е потенциален проблем за обществото.

Това сочат данни на "Галъп интернешънъл", получени в периода между 27 февруари и 5 март чрез пряко интервю по домовете сред 1011 пълнолетни български граждани.
В областните центрове и столицата са най-наясно с програмата за саниране, за нея са чували 95%. В по-ниските социални слоеве закономерно расте и делът на незапознатите.

Близо 80% се съгласяват, че санирането е добър начин за обновяване на панелните блокове, под една десета са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Делът на одобряващите закономерно изглежда по-висок сред онези, които могат да се възползват от саниране. Същевременно две трети споделят становището, че санирането само частично решава проблемите на блоковете. 13% са на обратното мнение.

Доста високи са обаче съмненията за корупция при обновяването на жилищата- 65% имат подобни опасения, 12% - не, а останалите се затрудняват да отговорят. Съгласието с това твърдение изглежда преобладаващо дори и при привържениците на ГЕРБ.

Други 60% пък възприемат мнението, че програмата за саниране не е добра, защото само определени хора ще могат да се възползват. 18% са на противоположното становище и сред тях личат най-вече привържениците на ГЕРБ.
Близо половината от всички запитани споделят позицията, че програмата за саниране всъщност има за цел да събере гласове за управляващите на предстоящите избори. При разбивката по партийни симпатии логично личи, че това се споделя основно от привържениците на БСП (над две трети от тях), ДПС (близо две трети от тях).

Основното послание, върху което правителството акцентира при популяризирането на националната програма за саниране, е, че тя е напълно безплатна за собствениците на жилища. Въпреки това една трета са на обратното мнение, а близо 40% не знаят. Честите критики, че парите за саниране излизат от джоба на данъкоплатеца, събират над 60% подкрепа сред интервюираните. Само 14% са на обратното мнение, а една четвърт не знаят.
Слухът, че при санирането човек може да загуби жилището си, се приема напълно сериозно от 25%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай