7 души арестувани в Пловдив и в Пазарджик за радикален ислям

7 души арестувани в Пловдив и в Пазарджик за радикален ислям | StandartNews.com

Арестуваният в Асеновград е ходжата Ненко Щерев

Седем души са арестувани рано тази сутрин в Пловдив и Пазарджик за прояви на радикален ислям във Facebook. Арестите са извършени в циганските махали на двата града. Арестите са извършени под надзор на Прокуратурата, информира Фокус.

Акцията е продължение на операцията срещу проповядването на радикален ислям, започнала през ноември миналата година,когато ри специализирана операция в Пазарджик бяха задържани 22-ма души, заедно с Ахмед Муса Ахмед, смятан за лидер на мюсюлманите в циганската махала на града. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за организиране на престъпна група за проповядване на антидемократична идеология, за пропогандиране и възхваляване на война.

Днес, двама души са арестувани в Пловдив, един в Асеновград и четирима в Пазарджик.

По-късно стана ясно, че ходжата Ненко Щерев е арестуваният в Асеновград. Задържан е в дома му в циганската махала в Асеновград. Има брат, който е работил в Германия. Наскоро в дома му са гостували ходжи от Пазарджик, информира още Фокус. 

По-късно от прокуратурата публикуваха официално съобщение на сайта си: 

В хода на разследването по досъдебно производство № 87/2014, водено в Окръжна прокуратура – Пазарджик (срещу последователи на Ислямска държава), са събрани доказателства за извършване на престъпна дейност и на други лица.

Днес, 31.03.2015 г., в качеството на обвиняеми по делото и с оглед на събраните доказателства, са привлечени лицата Йосиф Минчев от гр. Пловдив, Александър Иванов от гр. Пловдив, Орхан Бързак от гр. Пазарджик, Райко Кърталов от гр. Пазарджик, Ненко Щерев от гр. Асеновград, Веселин Стефанов от гр. Пазарджик, Рангел Илиев от гр. Пловдив и Мустафа Али от гр. Пазарджик. Последните двама са привлечени задочно и за тях е издадена Европейска заповед за арест.

Всички горепосочени са обвинени за участие в група, която проповядва антидемократична идеология (религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат - престъпления по чл. 109, ал. 2, вр. чл. 108, ал. 1 от НК), и за пропаганда за война - престъпление по чл. 407 НК.

Спрямо същите са взети мерки за неотклонение задържане под стража до 72 часа, в рамките на които прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража от Окръжен съд – Пазарджик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай