78 са загиналите при пожари у нас от началото 2018 година

78 са загиналите при пожари у нас от началото 2018 година | StandartNews.com

Седемдесет и осем души са загинали при пожари от началото на годината досега. За сравнение – жертвите през цялата минала година са били 148. Според директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов най-често става дума за битови пожари, предизвикани от небрежност. При тях загиват или много малки деца, оставени без родителски надзор, или трудно подвижни възрастни хора. Спасените от началото на 2018 г. са 462 души.

„Нашите усилия дават резултат. Когато започне зимният сезон и започнем да се отопляваме, е важно дали температурите ще паднат рязко. Най-рисковият период е в края на декември и януари", отбеляза Николов в интервю за бТВ.

„Започнахме кампания сред възрастните хора, монтираме и безплатни датчици там, където сме успели да осигурим. Идеята е рано да се открие пожарът и да се намесим", допълни той.

Най-застрашените райони от пожар у нас традиционно са около Хасково, Харманли, Свиленград, Пловдив и Пазарджик. Събота и неделя да изнесем постове на пожарната, които по-рано да ни предупредят.

Проблемът там е буйна висока и суха трева, която много бързо се разпалва. Тя гори със скорост няколко десетки километра в час и само след няколко минути периметърът на пожара е в километри. Важното е бързо да се намесим, посочи Николай Николов.

По думите му причината за пожарите в природата е преди всичко човешката дейност. В последните години умишлените природни пожари са много малко като брой. Преди десетина години бяха напаст за нас. Само около 4% са от естествен източник, отбеляза шефът на пожарната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай