71% готови да спасят дете в беда (ВИДЕО)

71% готови да спасят дете в беда (ВИДЕО) | StandartNews.com

71% на сто от българите са готови да помогнат на дете в беда. 16 на сто пък скачат без колебание в храстите, чувайки бебешки плач. Това показа социален експеримент в Градската градина в София. Зад него стоят "Пощенска банка" и УНИЦЕФ-България, в рамките на кампанията „Най-добър старт за всяко дете". Столичани бяха тествани със специална аудио система. За жалост, експериментът разкри, че 18% от хората чуват бебешкия плач, но не предприемат нищо. А други 11% не показват никаква реакция и подминават по алеята.

Сред минувачите, попаднали в обсега на експеримента, се оказаха си Влади Ампов-Графа и младата актриса Анжела Недялкова, позната от филма „АВЕ" и сериала „Връзки" на bTV. "Като общество според мен обръщаме внимание на децата, но невинаги знаем къде да сигнализираме, като видим хлапе в беда. А най-бързо и лесно е да наберем телефон 112", каза Графа, който посланик на добра воля на УНИЦЕФ за България.

Социалният експеримент има амбицията да предизвика и обществен дебат за това обръщаме ли достатъчно внимание на децата и осигуряваме ли им адекватна грижа. Кампанията "Най-добър старт за всяко дете" стартира в края на 2013 г. и цели изграждане на Центрове за майчино и детско здраве в цялата страна. Първите два вече функционират в Шумен и Сливен. Там патронажни сестри предлагат безплатни консултации и домашни посещения на бременни и майки на малчугани от 0 до 3 г.

Центровете функционират, благодарение на средствата, които са събрани чрез специално изградената платформа за дарение на "Пощенска банка". До момента, за година и половина, чрез даренията на клиенти, служители и партньори на банката през банкомат, на каса или онлайн банкиране, са събрани общо над 570 000 лева. Чрез тях са осигурени 18 000 домашни посещения и над 19 000 консултации в центровете в Сливен и Шумен, като е оказано съдействие на над 5300 семейства в двете области.

В началото на 2016 г. предстои откриването и на третия у нас Център за майчино и детско здраве, който ще се намира в град Монтана. Голямата амбиция на стратегическото партньорство на "Пощенска банка" и УНИЦЕФ е да изгради мрежа в цялата страна, така че безплатните медицински консултации да достигнат до всяка бременна и всяко дете на България.

Можете да подкрепите инициативата, като дарите средства на каса в клон на "Пощенска банка", през банкомат или чрез онлайн банкиране.

Вижте видео от самия експеримент:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай