5 лева на калпак за референдума

Купуват само грамотни роми за първото у нас национално допитване

5 лева на калпак за референдума | StandartNews.com

5 лева. Това струва в момента един ромски глас за референдума в края на януари, научи "Стандарт". Застъпници на двете големи партии у нас вече обикалят ромските гета и "агитират" да се гласува. Те обаче търсят само грамотни роми, които да могат да четат поне късите думи. "Хванахме червени симпатизанти, които дават по 50 лева на ромските лидери за всеки 10 гласа на 27 януари. Гласувалите ще доказват, че са изпълнили заръката със снимка от телефон", алармираха ГЕРБери. Очаква се сигналът от Пловдив да бъде подаден до края на седмицата в прокуратурата. За да докажат гласуването, ромите ще получават оборотен телефон пред урните, който ще връщат след гласуването, обясниха още запознати. На тарторите пък е възложено да търсят гласоподаватели, които да могат да четат поне думите "да" и "не".

Междувременно и синдикатите заедно с БСП ще призовават българите да гласуват на националното допитване за нова ядрена централа.

Конфедерацията на независимите синдикати в България започва от днес агитационна кампания за участие в референдума. Депутати от ГЕРБ веднага заподозряха, че профсъюзите са в комбина с червените за референдума. "На тези събрания няма само да обясняват, че е важно да се гласува, а сигурно ще подстрекават да се гласува със "за" нова ядрена централа", коментираха от ГЕРБ. "Не заемаме никаква позиция, но искаме да призовем 300-хилядната си членска маса да участва, защото рефенрендумът е висша форма на демокрация", заяви Николай Ненков, зам.-председател на КНСБ. По думите му милионите, които държавата отделя за провеждане на допитването, не трябва да отидат напразно.

От профсъюзите са изготвили специална информационна дипляна, която разяснява какво означава да гласуваш с "да" и с "не". В нея е представено схематично и какви са предимствата и рисковете от изграждането на нова ядрена централа.

Синдикалните дейци ще се срещат със свои членове в цялата страна. Пет града са определени за ключови дискусии - София, Варна, Стара Загора, Пловдив и Враца. На тях ще бъдат поканени и външни експерти, които да разясняват перспективите на атомната енергетика и възможните варианти за развитието й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай