55-и ден на граждански протести

55-и ден на граждански протести | StandartNews.com

София. Традиционно провеждащият се антиправителствен протест пред Министерски съвет е по-малоброен от обичайното. Заради жегите протестиращи се събират до фонтана при президентството и на парапета при подлеза в близост, където е сянка.

Към 19:20 часа около 30-тина души с искане за оставка на правителството блокираха бул. „Цар Освободител" пред Министерски съвет. Те развяват български знамена, свирят на свирки, на тъпани и барабани. Също така около 40 души са пред Президентството. Един протестиращ е закачил лозунг на колелото си, който гласи „Нямаме право да се уморяваме да протестираме". На площад "Независимост" движението вече е спряно. В района има засилено полицейско присъствие. Продължават да се присъединяват още хора към протестиращите.

По-рано днес редовни активисти от протестите срещу кабинета "Орешарски", обединени в така наречената координационна "протестна мрежа", обявиха, че ще издават вестник, за да достигнат до хората, които нямат достъп до интернет.

21:05: Протестът пред Народното събрание продължава, като броят на протестиращите намалява, предаде репортер на Агенция „Фокус". Полицейското присъствие в района остава. От кръстовището на бул. „Цар Освободител" с ул. „Георги Раковски" до кръстовището с бул. „Васил Левски" движението все още е затворено. Част от лозунгите на недоволните граждани гласят „Живеем в държава на абсурдите. От 23 години – преход – виновни много – осъдени няма - защо", „Мафията заменя калинки с търтеи", „Оставка веднага, наглеци". Протестът преминава мирно и без провокации.

20:45: Около 200 души са се събрали към 20.00 часа пред Министерски съвет, съобщиха от пресцентъра на МВР. Протестът започна в спокойна обстановка. Няма инциденти или нарушения на реда. 

20:20: Участниците в шествието се отправиха към Народното събрание. По традиция барабани предвождат шествието. Шествието се предвожда от протестиращи, които бият на барабани. Един от протестиращите държи хартиен малък макет на бял автобус, който напомня автобуса, с който депутатите се опитаха да преминат блокадата от протестиращи на 23 юли, която продължи и през нощта. Друг протестиращ носи плакат с надпис „МВР, съд и прокуратура – ортаци на мафията". Протестиращ държи портрет на Васил Левски, като той е изобразен с червен фес. На картината пише „Апостоле, предадохме те пак". Преди шествието да се отправи към парламента, по-голямата част от протестиращите се обърнаха с лице към Президентството и със скандиране „браво" ръкопляскаха. Броят на протестиращите постоянно се увеличава. В момента са около 400.

19:45: Броят на протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски пред Министерски съвет се увеличава, като за момента те са около 200 души. Пред Президентството има около 100 недоволни граждани. Мъж в инвалидна количка държи лозунг, който гласеше „За проблеми великански, съобщи г-н Орешарски. Дупка, зайнала в бюджета, на държавицата ни клета. Няма нужда от поправки, просто дайте си оставки". 

Изоставена за малко пазарска чанта привлече вниманието на полицията към парапета на подлеза, чиито изход е пред бившия партиен дом. В резултат започнаха да изблъскват близко стоящите протестиращи заради мерки за сигурност. Малко по-късно полицай се върна с възрастната жена – собственик на чантата, чиито документи бяха проверени, а след проверка и на съдържанието на чантата беше установено, че в нея има пет еднолитрови бутилки вода. Хората наоколо се шегуваха, че бабата е "камикадзе". Сред лицата на протеста е и актьорът Захари Бахаров заедно със семейството си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай