50 полицаи пазят ромско гето от палеж и мъст

ГАЛЕРИЯ

50 полицаи пазят ромско гето от палеж и мъст | StandartNews.com

500 жители на община Гърмен с бунт блокираха пътя, искат бутане на постройките и изселване на мургавите им обитатели

Пореден скандал с участието на роми запали искрата и предизвика истинска война в община Гърмен. Положението там от събота вечерта е почти военно. Засега полицията се справя, но не е изключено на помощ да им се притекат жандармеристи, ако напрежението ескалира. 50 униформени се завардили шосето към ромския квартал „Кремиковци", в който живеят около 1000 души. Целта е да не допуснат жители на Гърмен и останалите населени места да нахлуят в гетото и да се саморазправят с ромите. В неделя в 11,00 часа близо 500 българи се събраха на протест и блокираха пътя между общинския център и с. Огняново, при разклона за Лещен и Ковачевица. Те развяваха българския трибагреник. И се опитваха да пробият полицейския кордон, за да стигнат до циганския квартал.

„Повече мир между българи и роми няма как да има тук. Стига държава, общини и институции си ги хранят и отглеждат, за да гласуват правилно циганите. Затова и тук стават все повече. Ще ги запалим, да ги изселват. Веднага. Няма да търпим повече издевателствата им. Няма повече да се гаврят с нас – казват ни в очите, че ние ще работим на полето, а те ще ни крадат продукцията. Какъв е този закон? Ние да работим, а те да ни крадат, ние да плащаме данъци, а те – не", негодуваха стотиците мъже. Всички бяха категорични, ме няма да позволят политици да яхнат протеста им и да извлекат дивиденти от тежката ситуация в Гърмен. „Нека всеки знае, че няма противопоставяне нито на етническа, нито на религиозна основа. Битката е между привилегированите роми и потърпевшите от набезите и кражбите им българи. Битовата престъпност на хората от гетото е ежедневна, търпим от години тези техни престъпления. А всички институции нехаеха за проблема – и кметства, и община, и държава, и полиция, и други институции. Но с екшъна в събота следобед чашата на търпението ни преля. Няма да им позволим да убиват децата ни, а те бяха дошли да убиват, цяла орда срещу няколко младежи", заяви Тошко Терзиев.

Началото на войната между българи и роми избухва в 17,30 часа в събота в заведението под вековния чинар в квартал „Заграде" в общинския център. Петима младежи играели карти на една от масите. Вътре имало десетина роми. От планината слязъл бус, в който се возели още десетина мургави мъже, който дошли да предадат набраните гъби в близкия пункт. От буса обаче гърмяла много силно музика. „Казахме им само да намалят музиката, не сме ги обиждали. Дори първо им направи забележка възрастен човек, който седеше наблизо. Ромите започнаха да ругаят, звъннаха по телефоните. След няколко минути се изсипаха над 30 души от още два микробуса и стана страшно", разказа 26-годишният Любомир Павлов. Ромите били въоръжени за битка с брадви, ножове, дървени сопи, камъни. Любомир и още едно момче избягали навреме, но приятелите им Стойчо Кременлиев, Ангел Пашов и Георги Василев отнесли удари от тояги и камъни. За броени минути пътят от квартал „Кремиковци" към Гърмен почернял от над 200 роми, които тръгнали да „помагат" на биячите. „Беше като на война, нашите бащи и роднини се опитаха да ни спасят, но някои от тях си ипатиха най-тежко. Бащата на Стойчо – Иван Кременлиев, който е бивш полицай, е с цели 8 шева на челото. Друг мъж бе нацелен с камън на милиметри от слепоочието, ромите искаха да убиват. На мястото имаше няколко полицаи, но те бяха безсилни пред тълпата, сред която имаше и малки деца. Хора лежаха на земята с пукнати глави, с натъртени ребра, с разбити чела", твърди Любомир. Веднага на място са пристигнали още служители на реда и е предотвратен погром и по-тежки последици за жителите на Гърмен. На помощ на местната полиция се притекли подкрепления от Разлог, Банско и Благоевград. Следите от камъните и дървените сопи показват по гърбовете си Ангел Пашов и Стоян Ярчев. Равносметката от ромската атака е 10 ранени. Всички те са прегледани в приемния кабинет на МБАЛ „Иван Скендеров" – Гоце Делчев. Не са имали фрактури и тежки травми, а само множество порезни рани, които са зашити от медиците. В Гърмен спешно пристигна и областният управител Бисер Михайлов, който свика кризисен щаб. Четирима от ромите са задържани в ареста до 24 часа. Прокуратурата най-вероятно ще поиска оставането им зад решетките за 72 часа. „Тези арести не решават проблема. За да няма жертви и още пострадали, нека институции реагират незабавно. Ако не, да закриваме и община, и полиция, и парламент, и държава", каза пострадалият Иван Кременлиев. Хората призоваха по най-бързия начин да се съборят незаконните постройки. Политиците ги ухажват от избори на избори, държавата им дава социални помощи, а ние сме длъжни да търпим ромската наглост и престъпност, казаха те.

Весела Разманова и дъщеря й Весела също се жалват от ромските кражби и наглост. Само една мрежа ги дели от гетото. Мургавите мъже и деца си връзват конете за тяхната ограда, сушат си килимите върху нея, пускат си животните в градините им, запушват с фекалии каналъа им за напояване. „Ние им направим забележка, а те ни заплашват със саморазправа. Пита ли ме някой как се прибирам след втора смяна и как тръгвам за първа смяна сама. Пускаме жалби в полицията, а те ни отговарят, че не е в техните правомощия, нарушителите били деца. Няма ли социални служби да приберат тези безпризорни деца?", оплаква се Нели. Майка й твърди, че някога не са имаи проблеми с ромите – хем били малко, хем не посягали на чуждо имущество. „Сега обаче кметове докараха през годините престъпници от цяла България. Няма повече да ги гледаме, а те да ни избиват. Как може да се бутнат замъци, палати, а тук няколко бараки да не може да се съборят. До края на тази седмица багерите да са в махалата. В противен случай законът ще вземем в наши ръце. Има роми и роми, наясно сме с това. Но тези в „Кремиковци" застрашават живота ни. Цяло чудо е, че не убиха децата ни в събота. Нямаме никакви проблеми с ромите в Гърмен, но те са кротки и не крадат", казва Георги Белев, който е с огромна рана на главата от хвърлен камък по него. Изведнъж множеството се опита да премине през полицейския кордон, за да го пробие и да стигне до гетото. След 1-2 минути здраво блъскане униформените удържаха на натиска. Намесиха се и някои от протестиращите, които спряха най-радикално настроените да стигнат до гетото. „Ще сме тук, докато институциите не си свършат работата. Всеки ден ще протестираме и ще блокираме този път. Да се вземат мерки срещу своеволията и кражбите на ромите", твърди Розен Марчев, който е бивш кмет на село Марчево. Положението е много сериозно и трябва да се променят законите, за да могат собствениците да пазят имуществото си с оръжие от крадци, категорични са протестиращите.

769 роми са регистрирани, 129 са незаконните постройки

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова смята, че сега е моментът да се направи пълна проверка на квартал „Кремиковци". Да се установи имат ли живеещите там адресна регистрация, крият ли се в махалата криминално проявени лица, кои постройки са незаконни. „Ужасно е, че това се случва. При това в навечерието и в самия празничен ден на братята първоапостоли Кирил и Методий. Полицията трябва да продължи да охранява района. Битовата престъпност от страна на ромите от години тормози местните хора. Скандалът вчера ескалира най-вече заради това", казва тя. Почти всички роми живеят в незаконни постройки в ромския квартал „Кремиковци". Част от сградите са строени върху общинска земя още през 1960 г. През 2011 година с решение на ДНСК 129 от постройките са обявени за незаконни и има издадени заповеди да бъдат съборени. „Официално регистрирани са 769 души в квартала. През 2012 г. законът се променя и незаконното строителство преминава към общините. Но актовете със стара дата трябва да се изпълнят от ДНСК, а не от нас. Писали сме писмо до ДНСК с питане защо не блъскат постройките. Обясниха ни, че общината и „Социално подпомагане" трябва да им осигурим общински жилища, за да съборят постройките. Това обаче е невъзможно, тук не става въпрос за 2-3 семейства, а за стотици хора. Затова отлагат бутането им, тъй като общината трябва да им намери подслон. А това няма как да стане. И се получава „Параграф 22", обясни Капитанова. Тя спешно свиква още в понеделник среща с областния управител Бисер Михайлов, представители на институциите и местни хора. Увери, че всичи, които нямат адресна регистрация, ще бъдат изгонени от общината. Предстои и извънредна сесия на общинския съвет, за да се вземат важни и неотложни решения по казуса.

Инициативен комитет иска пълна проверка в гетото

Инициативен комитет от жители на община Гърмен събира подписка и ще приеме нарочна декларация срещу ромите в квартал „Кремиковци". Тя ще бъде изпратена до премиера, до председателя на НС, до министрите на вътрешните работи и регионалното развитие и благоустройство. Те искат да се установи как са изградени къщите на ромското население, кой им е издал разрешително за строеж и върху каква земя са построени и имат ли документ за собственост. Каква е адресната регистрация на живущите в ромската махала? Имат ли разрешение за електрозахранване и ВиК на къщите? „Отговорите за нас са ясни. А след тях остава едно – да се спази законът и да се махнат незаконните постройки и нелегитимно пребиваващите в квартала роми", твърдят от Инициативния комитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай