50% от децата в институции с психически проблеми

50% от децата в институции с психически проблеми | StandartNews.com

Повече от половината деца, отглеждани в интституции, имат психически смущения. Това обяви Весела Банова, директор на сдружение "Дете и пространство".  Тя обяви и че в София вече работи "Медико-психологически център за деца и юноши" по проект, финансиран от норвежкото правителство.

Центърът ще подкрепи  персонала на новосъздадените центрове за настаняване от семеен тип, където живеят децата от затворените домове за деца с умствена изостаналост, съобщава БНР. "Той ще е от полза и за деца, отглеждани в семейството", каза Банова. Тя даде насоки за първите индикатори, че детето има психичен проблем. 

"Детето може да отказва да се храни, да предизвиква повръщания, системно да спада на тегло, да има бедна игрова активност, да не се заиграва, да не проявява интерес, да е пасивно, да е с много напрегнати резки движения или да е много меко, отпуснато, със слаба двигателна активност. Често то не иска да поддържа връзка чрез поглед с възрастния, обръща главата си, самоизолира се. Да кажем, че се е научило вече да казва няколко думи или да ходи на гърне, спира да прави това, започва да се държи така, както се е държало като много по-малко бебе", изясни Банова. 

Тя препоръча при подобно поведение възрастните веднага да се обръщат към специалисти. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай