50% от чужденците със статут в Пъстрогор остават в центъра

50% от чужденците със статут в Пъстрогор остават в центъра | StandartNews.com

Хасково. 50 % от чужденците, получили бежански или хуманитарен статут в Транзитния център в Пъстрогор, а заедно с него и предизвестие, че в срок от 15 дни трябва да напуснат лагера, остават в него. Основният претекст за това, че бежанците не искат да напуснат центъра е, че нямат средства за наем на квартира. Това съобщи новият шеф на центъра Георги Марков, който досега беше вр.и.д. След конкурса, който приключи в края на март, Марков поема титулярното място. До овакантяването му се стигна след като през февруари тази година директорът Желю Желев получи заповед за уволнение. Към настоящия момент Желев обжалва заповедта пред съда, а през май се очаква и първото заседания на магистратите по казуса.

45-годишният Марков живее в Йвайловград, но е роден в Свиленград. По образование е зооинженер.

Работи в бежанския лагер от лятото на 2013 година. Започва като младши експерт и съвместява длъжността комендант. През последната половин година обаче на практика ръководи работата в лагера, след като през октомври, миналата година тогавашния директорът Желю Желев беше изпратен, да води бежанския център и в Харманли. Марков е бил 4 години председател на Общинския съвет в Ивайловград. Там има 8 години стаж и в общинската администрация.

Още с встъпването си в длъжност той възнамерява да се заеме с подобряването на материалната база в бежанския лагер. По думите му има проблеми по ВиК инсталацията, която е била некачествено изпълнена още по времето на строежа на центъра. Марков заяви, че няма да прави кардинални промени в екипа, с който работи.

Новост в лагера е и обучението по български език. Двама преподаватели учат бежанците целодневно. Вече има сформирани четири групи, в които 60 възрастни и деца учат български.

За първи път през последните 9 месеца центъра Пъстрогор не е с надвишен капацитет на домуващите. От 300-те места за прием са заети а 243. 70 % от всички в лагера са сирийци.

Като първи стъпки към интеграцията на тези хора в Пъстрогор очакват старта на програмите за временна заетост за чужденци, чрез които бежанците ще имат възможност да започнат работа. Освен това има индикации от местни фирми за наемането на бежанци в шивашката промишленост.

Освен нов шеф на лагера в Пъстрогор, след конкурса вече има нов началник и в центъра в Харманли. Въпреки че преди няколко дни домуващите се надигнаха срещу евентуална смяна на сегашния вр.и.д. Йордан Малинов и дори извадиха плакати с надписи на български език в негова защита, промяната ще стане факт, уточни зам.-директорът на ДАБ Васил Върбанов. След обявения конкурс длъжността спечели бившият военен Марко Петров.

Вероятно на Малинов ще му бъде предложена друга длъжност в Агенцията, но все още не е ясно точно каква.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай