4 къщи по-малко в ромския квартал на Гърмен след акция „Багер”

4 къщи по-малко в ромския квартал на Гърмен след акция „Багер” | StandartNews.com

Мъж припадна, баща брани до последно дома си, ромки налитат на кметицата

Един ден отсрочка за двуетажните домове на пастора и брат му

Бебета. Сълзи. Молби. Заплахи. Клетви. Всичко това опитаха да ползват като щит жители на ромския квартал „Кремиковци" в Гърмен, за да спрат втората част на акция „Багер". Но нищо не успя да спре машината, която безотказно започна да събаря поредната порция незаконни постройки в махалата под зоркия поглед на стотина полицаи и жандармеристи, служители на общината и ДНСК. 4 постройки бяха изравнени със земята, две отърваха блъскането с 24 часа. В 11,05 часа багерът изравни със земята дома на Рита и Наско Илиеви, като само за 20 секунди не остана тухла върху тухла. 5 минути по-късно същата съдба сполетя и жилището от една стая на вдовицата Мария, която сама отглежда две малки деца. В 11,26 часа в понеделник рухна под напора на багера и къщата на Васил Илиев, който има 6 деца. 2 минути след това стана страшно. Дойде ред на нови заплахи и клетви, на нервни кризи, на припадъци. Напористи ромки тръгнаха заплашително към кмета на община Гърмен Минка Капитанова, която се наложи да бъде изведена от махалата с жандармерия, за да не ескалира напрежението.

„Събаряте ни къщите, Господ да ви събори. Вие не сте хора. Животни сте. Рак да ви хваща всички. Минке, ще умреш, цялото Гърмен ще запалим, бензиностанцията ще изгорим, небето ще падне", не спираха да крещят закани и клетви мургавите жени и мъже, докато от дома на Васил не остана почти нищо. Самият той, който е със слабо сърце, припадна в ръцете на свои близки. Притичаха се няколко души, наплискаха го с вода, провериха да не си е глътнал езика. В квартала дежуреше линейка и след 2-3 минути пристигна и лекар, който би инжекция на загубилия за миг съзнание мъж. Свестиха го и го качиха в линейка под писъците на жена му и близките му. Получил е нервна криза, стабилизиран е, няма опасност за живота му, увериха от МБАЛ „Иван Скендеров" в Гоце Делчев. А багерът под кръжащите два дрона над него се насочи към четвъртата от шестте незаконни постройки, предвидени за събаряне. Собственикът Стоян Айдаров обаче застана пред машината и поиска да му покажат заповед за събарянето. „Единият ми син е на 7 години и е инвалид, зле е с очите. Трябва да го водя на лечение в София. А вие ще го оставите без покрив. Нали за двете къщи, в които има деца инвалиди, бутането бе отложено до края на този месец?! Пуснете ме да отида при Минка /б.а. – кметицата/, за да я питам има ли заповед", молеше той жандармеристите. Но напразно.

Рита и Наско Илиеви струпаха своята покъщнина под навеса от найлон. Там ще им бъде домът, поне на първо време. Не искат да чуят, че ще живеят на друго място, което не е в махалата. „Ще имаме спалня под открито небе. Притесняваме се за внуците си. Ще се разболеят, идва зима. Преди години си купихме земята, но сградата била незаконна. Ще си вдигнем нова колиба", жалват се те. 15-годишният им син Лазар се страхува да излиза извъ квартала, за да не го бият българите. Трябва да бъде в 8 клас, но родителите му са категорични, че няма да го пуснат. Повечето роми са на същото мнение. „Няма да дадем на децата да ходят на училище. Оставят ги без жилище, а искат да ходят на училище, учителите всеки ден са тук, за да ни молят да ходят на школо. Няма да стане. Нека го закрият училището в Гърмен. Сега българите ще празнуват, задето са съборили домовете ни", споделят те.

Законът важи за всички. Това разбра и пасторът в евангелистката църква в махалата Иван Айдаров. Неговата двуетажна къща с 12 стаи и с 20 обитатели, от тях 10 са деца, сред които и 20-дневно бебе, също е в „дневния ред" на багера. Но остана да чака събарянето й във вторник. Багерът нямаше как да бутне голямата постройка, необходима бе специализирана техника. А и време, за да може да се изкара цялата покъщнина, която хич не е малко. „Дадоха ни срок до края на деня да изнесдем всичко, утре ще я съборят. Не знам къде ще ходим, на поляната ще спим, то се е видяло, няма спасение. На брат ми Асен двуетажната къща също ще бъде съборена във вторник. Той организира бригада, за да изкара всичко от сградата. За нас няма живот, отнемат ни бъдещето", каза 50-годишният пастор. Айдаров обясни, че не е подписвал декларация да бъде настанен в друга къща и няма представа какво го очаква.

Той купил земята за над 1300 лева през 2011 година и строил дома си в продължене на 20 години. Имотът има и удостоверение за търпимост, издадено от общината, а ще го бутнат за няколко минути. "Няма да дам да я съборят, по-скоро ще я запаля", заканва се през сълзи пасторът. От началото на бунтовете в Гърмен – 23 май, Айдаров настоявал за мир между българите и ромите. Но това не се отчита от закона. И днес за него отплатата е жестока. По думите му се очакват сериозно гражданско неподчинение и бунтове. „Хората заплашват, че няма да пратят децата си на училище на 15- ти септември, защото са без дом. Децата няма как да ходят мръсни. Обмисляме да съдим община Гърмен, тъй като ни е издала документи с невярно съдържание", твърди пасторът. Ромите в махалата негодуват, че за бежанците се осигуряват много по-добри условия за живот и им се отделят много грижи. Дори за кучетата се правят приюти. „А на нас ни бутат къщите, дето сме си построили. Нямаме пари за нови домове. Гледат на нас като на гласоподаватели, не като на човеци", разстроени допълват ромите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай