45% от възрастните общуват с приятели по-рядко от веднъж седмично

45% от възрастните общуват с приятели по-рядко от веднъж седмично | StandartNews.com

Харта за солидарност и уважение към възрастните ще помага за промяна на отношението към старите хора у нас

София. Почти половината от хората над 70 години у нас се срещат с приятели по-рядко от веднъж седмично или изобщо нямат приятелски кръг. Това става ясно от резултатите от изследване за проблемите на възрастните хора в България, проведено от новосъздадения тинк-танк "Солидарност с възрастните".

На пресконференция по случай 1-ви октомври, обявен от ООН за Международен ден на възрастните хора, членове на организацията представиха част от проблемите на възрастните у нас и предложиха основа за възможни решения.

Изследвани са 7 основни области от ежедневието на възрастните - комуникация с институции, медицинско обслужване, търговска мрежа, култура, семейство и близки, нови технологии, транспорт.

Според Николай Кобляков, основател на "Солидарност с възрастните", е наистина тъжно, че голяма част от българското население не води нормален живот, затова "трябва да започне промяна по отношението на самото общество". "Ако гражданите и собствениците на малки, средни и дори големи бизнеси в България прочетат нашата харта и започнат да прилагат постулатите в нея, наистина ще помогнат да се подобри начинът на живот на възрастните", каза Кобляков.

Инициативата "Аз уважавам възрастните" има за цел да създаде дългосрочни работещи практики за подобряване на живота и усещането за достойнство на възрастните. Тя е насочена към гражданите, институциите и бизнеса. Всички желаещи да станат част от инициативата или да се включат с идеи и предложения за разрастването и популяризирането й, могат да пишат в специалния форум към Facebook страницата на "Солидарност с възрастните".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай