42 градуса ни морят през уикенда

42 градуса ни морят през уикенда | StandartNews.com

София. Рекордни жеги очакват синоптиците през уикенда. След горещата седмица, която мина, първият ден от уикенда ще бъде направо парещ.

Според метеоролозите живакът в термометрите ще удари 42 градуса в Южна България. В София се очакват температури до 40 градуса. Според прогнозата още от ранни зори температурите в страната ще бъдат между 20 и 25 градуса.

Гореща вълна е обхванала и голяма част от Европа. В Сърбия и Румъния температурите са като у нас, а живакът в термометрите не е падал под 40 градуса от седмица. Очаква се до неделя температурите да се повишат с още 1-2 градуса. Заради невижданата жега кметствата в Гърция отвориха специални зали с климатици за бедните, които не могат да си осигурят прохлада. У нас пък общини и министерства поискаха по-дълго работно време за сметка на обедната почивка, тъй като хората не издържат на опашките в горещините.

Заради високите температури спешните отделения на големите болници у нас са пълни с възрастни хора. Повечето от тях са припаднали вчера на улицата, докато са пазарували, тъй като излизат в неподходящо време навън. Заради опасните падания на улицата има десетки хора с потрошени крака и ръце в болниците. Най-тежко е положението в Благоевград, Сандански и Петрич, където жегата прати в болница и няколко деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай