4000 жени заболяват от рак на гърдата всяка година у нас

4000 жени заболяват от рак на гърдата всяка година у нас | StandartNews.com

София. Всяка година у нас от рак на гърдата заболяват около 4000 жени, като този брой ежегодно нараства с 1.5 процента. Това съобщиха лекари и пациенти, които се събраха в столичния парк „Заимов," за да почетат паметта на българските жени, станали жертва на най-често срещаното онкологично заболяване сред слабия пол, пише "Дарик".

Заболеваемостта от рак на гърдата в провинцията е десетки пъти по-ниска, отколкото сред жените в София, допълват специалистите.

В Световния месец за борба с рака на гърдата стана ясно, че ще се работи за създаването на общинска скринингова програма за профилактика на заболяването.

1200 розови балона, пълни с хелий, полетяхя над столичния парк „Заимов" в памет на българските жени, които всяка година умират от рак на гърдата. Ако заболяването погубва годишно 1200 жени у нас, то тези, които се разболяват, са 4000, съобщи д-р Младен Младенов от столичната АГ болница „Св. София".

„За съжаление, тази цифра всяка година се увеличава с 1.5 на сто и последните данни са за около 4000 жени, което за нашата държава е около средното европейско ниво, но в крайна сметка това са жени, чийто живот се променя", каза Младенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай