3 признака, че сте роб на чашката

3 признака, че сте роб на чашката | StandartNews.com

До 7 питиета седмично пазят от диабет и болно сърце, но не ги поглъщайте наведнъж

Рядко пропускате виното с вечерята и не броите коктейлите, когато се забавлявате навън, но това не ви прави алкохолик, нали? Зависи. Според доклад от 2015 г. на Националния по здравеопазване в САЩ огромен брой от американците са опасно близко до зоната на заклетите пиячи, пише prevention.com.

Данните сочат, че 1/3 от янките са злоупотребявали с алкохола в някакъв момент от живота си, като едва 20 на сто от тях са потърсили лечение на зависимостта си. "Наистина тревожното е, че се повишава интензивността на пиене и то - драстично", алармира д-р Джордж Кюб, директор на Националния институт за алкохол и алкохолизъм в САЩ. По думите му има съществено увеличение с 5% или около 1 млн. повече американци от преди 10 г., които не се задоволяват с по-малко от 5, 8 или 10 питиета на вечер.

Над 38 млн. пък се отдават на гуляй средно по 4 пъти в месеца. Оказва се обаче, че макар 18-34-годишните да са склонни да злоупотребяват с алкохола повече от всяка друга възрастова група, тези, които всъщност го правят най-често, са на 65 г. Алкохолът е виновник за повече от 80 000 смъртни случая в САЩ за една година и е третата водеща причина за фатален край. "Мозъкът става по-податлив на седативните ефекти на алкохола, когато сме по-възрастни - около 65 г. А при хората с проблеми с равновесието, злоупотребата с него е наистина опасна", казва д-р Кюб.
Колко питиета обаче означават, че сме прекалили с алкохола? За дамите 4-5 питиета за кратко време, а за мъжете - 5 и нагоре. Повечето хора, които прекаляват с алкохола, не отговарят на определението за алкохолик. Ето някои изненадващи признаци, които трябва да ви наведат на мисълта, че имате проблеми с алкохола.

Ставате смелчага

Всеки, който е виждал своя уж срамежлив колега във вихъра му на фирменото парти, знае, че пиенето сваля всякакви задръжки. Пиянството обаче може не само да ви накара да се чувствате неудобно впоследствие, а и да ви подтикне към рисковани решения. "Пиенето на твърде много алкохол може само за миг да промени живота ви към по-лошо", категоричен е д-р Джордж Смит, специалист по пристрастявания от Лос Анджелис. Алкохолът е причина за 60% от фаталните наранявания, както и за смърт вследствие на изгаряния и удавяне. 40 на сто от катастрофите с фатален край, както и половината от всички сексуални нападения, се дължат на прекаляването с питиетата, алармират от Националния институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм в САЩ.

Паметта ви е временно изчезнала

Алкохолът засяга всеки от нас по различен начин в зависимост от гените, възрастта и лекарствата, които приемаме в момента. Според учените редовното прекаляване с алкохола уврежда мозъка ни, а оттам - нарушава трайно паметта ни. Това означава, че ако някога сте "забравили" някои епизоди от среднощните си приключения, за които приятели ви разказват на сутринта, или си спомняте смътно как сте успели да се доберете до леглото си, със сигурност сте прекалили с питиетата.

Неудържим през уикенда

"Ако не пиете ежедневно, но прекалявате с чашките всеки уикенд, това е червен флаг", казва д-р Смит. Според някои изследвания консумацията на около 7 алкохолни напитки седмично понижават риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Въздържанието през цялата седмица и наваксването с питиетата за една вечер обаче е абсолютно противопоказно за здравето. Това може да доведе до остро алкохолно натравяне и смърт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай