358 са загинали в 3600 катастрофи от началото на годината

358 са загинали в 3600 катастрофи от началото на годината | StandartNews.com

София. От началото на годината са се случили 3600 тежки пътнотранспортни произшествия, а 358 са загиналите. Това съобщи по БНТ началникът на "Пътна полиция" Антон Антонов. Ранените са 4800, като характерно е, че значителна част от произшествията на пътя са наравно с миналата година, т.е. аварийността е една и съща. Ранените са по-малко с около 120 човека, но загиналите са с 50 повече, съобщи Антонов.

Той добави, че повечето от катастрофите са поради несъобразена скорост, която се е увеличила значително. Началникът на "Пътна полиция" открои, че автомагистралите са по-сигурни в сравнение с двупосочните пътища, но поради развиването на високи скорости ПТП-тата все пак се случват и продължават да взимат жертви.

Пешеходците също имат вина при част от произшествията, понеже пресичат неправилно. По-голямата част от загиналите пешеходци са над 65-годишни. Общо загиналите са 68, уточни Антонов.

В малките населени места е практика да се дават автомобили на шофьори без книжки. От последните седмици има 7 ПТП-та на неправоспособни шофьори, допълни той. Антонов отбеляза, че това са 17-20-годишни младежи, които карат мощни автомобили по третокласни пътища, където няма засилен контрол. Миналата седмица именно непълнолетен и неправоспособен младеж уби себе си и трима свои приятели край Карнобат.

Няма как да има полицаи на всеки километър, коментира началникът на "Пътна полиция". Но отбеляза, че с въвеждането на мобилните камери все пак нарушенията са с 80% по-малко. От този уикенд полицаи-мотористи ще следят с радари за превишена скорост по пътищата. Акцията започва на фона на растящия брой жертви, които взима войната по пътищата.

Месец юли е изключително тежък относно пътни катастрофи, обстановката е много сериозна, предупреди Антон Антонов. Той посъветва хората, които пътуват до морето за уикенда да се наспиват преди да тръгват на обратно в неделя в малките часове на нощта, защото част от катастрофите са причинени от заспиване на водача, докато кара по магистралата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай