3342 почерпени шофьори с коли на трупчета

"Каменица" започна десета кампания „Алкохолът е лош шофьор" с уникален тест драйв

3342 почерпени шофьори с коли на трупчета | StandartNews.com

3342 шофьори са станали пешеходци, а колите им са на трупчета, защото са седнали зад волана пияни. Шокиращата статистика е от началото на годината и беше огласена от Мария Ботева, инспектор от Пътна полиция.

257 водачи средно биват хващани всяка седмица почерпени. Почти половината - 4921, пък от заловените общо 10297 души, които са карали в нетрезво състояние са били с концентрация на алкохол над 1,2 промила в кръвта, което означава, че те са извършили престъпление и ще отговарят в съда за деянието си.

Всичко това се случва на фона на година, която ще отчете спад на жертвите на пътя. Досега те са 484 души, което с тези темпове ще означава 20 на сто по-малко отколкото предишни години. От началото на годината до момента са регистрирани общо 342 произшествия, при които водачът или спътниците му са употребили алкохол. При тези пътни инциденти загиналите са 29, а броят на ранените е 433, сочи статистиката на Главна дирекция „Национална полиция". Данните бяха изнесени на старта на 10-та юбилейна кампания „Алкохолът е лош шофьор", организирана от "Каменица" и "Хюндай".

„Пиеш или караш. Изборът трябва да е един и няма алтернатива. Никой не бива да сяда зад волана след употреба на алкохол, дори след консумация на просто една бира. От началото на годината до момента 484 души са загубили живота си по пътищата у нас. И това е необратимо. Но статистиката е. Ние като общество, както и всеки един от нас като личност, може да допринесем тези цифри да се стопят. Затова и тази година решихме да поставим хората максимално близо до ситуация на шофиране в нетрезво състояние, като буквално дадем възможност на участниците да се возят и изпитат това чувство, без разбира се да застрашаваме здравето или живота им", заяви Антон Карлов, директор „Правни и корпоративни въпроси" и изпълнителен директор на „Каменица" АД по време на откриването на кампанията.

За да разберат какво точно чувсва и изпитва със сетивата си пияният водач, кампанията започна с уникален драйв тест. Автомобилът, предвиден за целта, бе управляван лично от известния български пилот и професионален рали инструктор Петър Гьошев.

Возещите се на дясната седалка сложиха специални „алкохолни" очила, които симулират консумация на алкохол. Устройствата възпроизвеждат няколко степени на опиянение според промилите алкохол – от 0,4 до 0,6, от 0,6 до 0,8, от 0,8 до 1,5 и от 1,0 до 1,7 промила. Целта на тест драйва и симулациите с „алкохолните" очила е да се даде възможност на всеки участник да разбере как съответното количество питие въздейства върху реакциите и преценката му и го прави на практика неспособен да шофира.

„Шофирането не е игра и затова трябва да бъдем отговорни на пътя", сподели известният пилот Петър Гьошев. „Безразсъдството и карането след употреба на алкохол дори и в минимални количества е недопустимо. Нужно е да бъдем категорични и да кажем „не" на порочната практика да се сяда зад волана с алкохол в кръвта. Ето защо аз заставам зад тази благородна инициатива на „Каменица", допълни още той.

Кампанията се провежда с подкрепата на посланика на Кралство Белгия Н. Пр. Франсоа Бонтан, а сред партньорите традиционно са основните институции и неправителствени организации, които имат отношение по темата: МВР, КАТ, Съюз на българските автомобилисти, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация", Българска асоциация на пострадали при катастрофи, Български червен кръст и Hyundai България.

За да не рискувате своя и живота на другите, консумирайте от новата безалкохолна бира на "Каменица", призоваха участниците в тест драйва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай