300 търсят младеж в планината над 30 часа (ОБЗОР)

300 търсят младеж в планината над 30 часа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Близо 300 човека се включиха в издирването на 21-годишен турист, изчезнал край връх Белмекен. В търсенето му са участват и почти всички жители на близкото село Света Петка, ловци, пожарникари и планински спасители, съобщи кметът Али Тебер.

Спасителната операция в района на Белмекен продължава над 30 часа. Най-вероятно издирването ще бъде прекъснато през нощта, тъй като нощното претърсване е много трудно и в един момент дори се обезсмисля, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК за "Фокус".

Планинарят е изчезнал вчера вечерта, а през целия ден е валяло дъжд и било много студено. Местността, където се е изгубил младият мъж, е Балабаница, от която може да се слезе до река Яденица, а също и към Чаира, а другият път излиза на хижа "Христо Смирненски". Претърсва се всичко, метър по метър. Според издирвачите най-вероятно мъжът е срещнал някакво животно, изплашил се е и се е отклонил от маршрута. "Предполагам, че нещо го е стреснало, защото той познава много добре местността", коментира Тебер.

Мъжът е бил на излет с родителите си. Тръгнал е към автомобила си, за да се прибира, и се е изгубил, обясниха от полицията в Пазарджик. Родителите му, след като не успели да го открият, са подали сигнал на 112. Без успех е издирван до 4.30 ч вчера сутрин. Няколко часа по-късно издирването е подновено.

"Току-що излизаме от мястото, откъдето е тръгнал 5 минути преди баща му в посока към колата, но не е стигнал до нея. Претърсили сме участък в радиус около 500 метра от мястото, където е бил за последно. Теренът е много тежък, ниска гора, в която трудно се преминава, много е мокро, обясни Тебер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай