3000 пред Паисиевата история (ОБЗОР)

3000 пред Паисиевата история (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ветроходен парад на буквите във Варна, най-дългото хоро - в Бургас

"Къде е историята?". Този въпрос задаваха 3000-те българи и чужденци, които влязоха в Президентството, за да видят най-стария препис на Паисиевата "История Славянобългарска", изготвен от Софроний Врачански преди 250 години. За четвърта поредна година "Дондуков" 2 отвори врати за 24 май. Така в коридорите на Президентството влязоха от 2-годишни деца с родителите си до възрастна жена с 2 байпаса. Семейства с малчугани оставяха количките на наследниците си във фоайето и тръгнаха да разглеждат медалите, които президентът връчва, както и ценната реликва. Сред посетителите имаше много млади хора и англоговорещи чужденци. Държавният глава Росен Плевнелиев лично посрещна първата група от 30-ина души и ги разведе из залите, а след това им показа кабинета си. След това президентът излезе от "Дондуков" 2 и заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова и образователния министър Тодор Танев поведоха шествието за 24 май. "Гордеем се с това, че точно тук в България се разгоря огнището на духовността, на писмеността за славянските народи. Днес имаме над 300 милиона жители на планетата, които пишат на кирилица", каза Плевнелиев.

"Няма да избягаме в чужбина, България е нашата родина". Такъв транспарант бяха разпънали пред държавниците ученици по време на честванията в градинката пред Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Първолаците от Националното музикално училище Ана Алексиева и Борис Христов изпълниха стихотворението "Аз съм българче".
Президентът поиска и реформиране на образователната система и настоя за изграждане на икономика на знанието. Бъдещето е на иновациите, подчерта Плевнелиев. "Във вашите класни стаи се оформя бъдещето на страната", обърна се пък към учителите столичният кмет Йорданка Фандъкова. Епископ Тихон, който отслужи тържествен водосвет, пък призова да не вкарваме чуждици и злоезичие в речта си.

Варна почете празника с ветроходен Парад на буквите, флашмоб и шествие. Центърът на Бургас се превърна в танцова площадка в разгара на тържествата, посветени на 24 май. Над 1000 бургазлии извиха най-дългото хоро в центъра на морския град.

100-годишна икона и бели гълъби за празника

С тържествено шествие, предвождано от 100-годишна икона на солунските чудотворци, Добрич отпразнува Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. В манифестацията се включиха ученици, преподаватели и културни дейци. Над 4000 възпитаници на школата пък шестваха с ленти с надпис "Отличник".
Под звуците на "Питат ли ме дей зората" 100 бели гълъба полетяха в небето заедно с буквите от българската азбука в началото на тържеството за 24 май на централния площад в града на липите. Хиляди старозагорци в празнично настроение, с цветя и знаменца, изпълниха площада пред общината и улиците в центъра на града, за да отбележат най-светлия български празник. "24 май не е поредната дата, която празнуваме. Благодарение на писмеността и културата ние придобиваме своята идентичност, своята уникалност като народ, обединяваме се. Това ни сплотява и ни прави равни на всички европейски народи, които имат собствена писменост и култура", каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Проф. Иван Илчев: Не поканиха интелектуалци пред гроба на просветителя

Със сарказъм спрямо властта завърши словото на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев. "Възнамерявах да завърша словото си тази година с иронична благодарност към нашите държавници, които изпитват безпределно доверие към вас, колеги, и са убедени, че със същото държавно финансиране, като на другите университети, вие ще продължавате да постигате тези резултати. За увереността им, че ще продължаваме с това финансиране и с най-ниските такси у нас да предоставяме на млади българи, които не са имали щастието да се родят със златна лъжица в устата, едно добро образование", каза той. Илчев добави, че се отказал от иронията, след като видял, "че толкова са погълнати от дребните си политически боричкания, та не се сетиха един представител на образованието, науката или изкуството да поканят в официалната делегация" в Рим. "Не за срещата с папата, а за да се поклони пред гроба на свети Кирил. Излишно ми се стори. Няма да го разберат," допълни ректорът. На финала той заяви, че все пак надежда има, след като "Мъж на годината" е станала не "някой от втръсналите ни медийни звезди, а възпитаникът на Софийския университет - учителят Теодосий Теодосиев.

2000 хористи на Червения площад

В цяла Русия са организирани тържества по повод 24 май, честван в страната като Ден на славянската писменост и култура. Основното празненство по традиция бе в Москва. На Червения площад бе изнесен концерт и пя двехиляден сборен хор от професионални състави. Тържеството бе открито от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, който отслужи литургия в столичния храм "Христос Спасител".
Русия за пръв път отбелязва празника в чест на светите братя Кирил и Методий през 1863 г., когато са се навършили 1000 години от създаването на славянската азбука.
"Този празник се чества във всички региони на Русия и в много чужди страни и помага на хората, особено на младите, да научат повече за собствената им история, да усетят колко здрави и отколешни връзки сплотяват славянските народи", заявява в приветствие до участниците и гостите на празненствата руският премиер Дмитрий Медведев.

Отвориха библиотеката на плажа

Единствената по родното Черноморие, а и в европейските морски курорти плажна библиотека в Албена отвори за трета поред година врати в Деня на славянската писменост и култура. Модули има на три места по пясъчната ивица, като така гостите могат да избират четиво измежду предлаганите над 3 хил. заглавия на 6 езика. Ползването на книги е напълно безплатно, а жанровото многообразие - богато, от детски приказки през фентъзи, розови романи, криминалета, трилъри и поезия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай