2 бона глоба за пищов на купона

Оставете оръжието на Нова година, съветва комисар Василев

2 бона глоба за пищов на купона | StandartNews.com

София. В новогодишната нощ хората да оставят оръжието си на определеното място за съхранение. Това посъветва комисар Божидар Василев, началник сектор „Контрол върху общоопасните средства”.

„На такива празници еуфорията е голяма и под въздействието на алкохола се случват много неприятни неща. Когато човек притежава оръжие в себе си, най-хубаво е то да бъде в касата - на определеното място за съхранение”, каза той пред Фокус. Василев препоръча още: "ако приятели от вашата компания носят оръжие, е хубаво да ги посъветвате това оръжие да отиде, там където му е мястото за съхранение, да бъдете малко по-категорични към тях".

Той смята, че отговорността е лична - въпрос на дисциплина и мотивация. "Неправомерната употреба на огнестрелно оръжие, особено в пияно състояние, е до 2000 лв. и лишаване до 1 година от правото за носене на оръжие", посочи Божидар Василев. При повторна употреба - санкцията става 3000 лв. и лишаване до 3 години от правото на носене на оръжие. „Санкциите са много сериозни и хората трябва да помислят дали могат да използват оръжието като увеселително средство или е най-хубаво то да бъде в касата, определена за съхранение на оръжието”, каза още комисарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай