268 безстопанствени язовира, 77 са "цъкащи бомби"

268 безстопанствени язовира, 77 са "цъкащи бомби" | StandartNews.com

Борисов свика извънредно заседание на кабинета за водоемите

София. 268 язовира са с неизвестна собственост, а 77 са в предаварийно състояние. Това съобщи от парламентарната трибуна депутатът от БСП Корнелия Нинова, като се позова на данни от екоминистерството и други институции. В отговор премиерът Бойко Борисов обяви, че свиква извънредно заседание на Министерския съвет в понеделник по темата.

„Задължение на собствениците е да предприемат действия за обследване на състоянието им. На 268 неизвестни собственици ние възлагаме да се грижат за своите обекти! Ние не ги знаеме кои са, но сме им възложили да се грижат. А как ще ги контролираме?", попита Нинова.

Тя допълни, че 77 язовира са в предаварийно състояние.

„Още 77 бомби цъкат на територията на страната. Иде зима, а после започва топенето на снеговете", коментира депутатът.

Корнелия Нинова посочи още, че при инцидентите с язовири досега има само шест случая на потърсена административна отговорност и съответно шест издадени акта за отстраняване на язовири. Нито един обаче не е закрит.

Заедно с това има десет дела за причиняване на щети, но всичките са срещу неизвестен извършител и няма нито една присъда, съобщи още Нинова.

Премиерът Бойко Борисов обяви извънредно заседание в понеделник, което още сега ще възложи да бъде организирано от министрите на екологията, вътрешните работи, земеделието и регионалното развитие.

„Нямам основание да се съмнявам в това, което прочетохте, затова няма и да чакаме, за да предприемем действия", каза премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай