2500 самодейци се надпяват на събора „Пирин пее"

2500 самодейци се надпяват на събора „Пирин пее" | StandartNews.com

Благоевград. 2500 участници ще разтресат петте сцени на XIV Събор на народното творчество „Пирин пее" с музика, песни и танци. Най-голямото фолклорно събитие в Пиринския край ще огласи планините Пирин и Рила тази сутрин, а финалът е в неделя на обяд.

Над 2200 самодейци са от Пиринско, а други над 250 са гости от Македония, Унгария и от страната ни - Силистра, Враца, Шумен, Разград. Съборът се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Ще има два концерта на централната сцена. Тази вечер от 20.30 часа зрителите ще видят изпълненията на Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци „Яне Сандански" - Гоце Делчев и Ансамбъл „Пирин" – Благоевград.

Ще пеят и танцуват и групи от общините Банско, Разлог, Симитли, Сандански, Петрич, Сатовча, Белица и Хаджидимово. Заключителният концерт ще се проведе утре от 12.30 часа с участието на гостите на събора и изпълнители от общината - домакин Разлог, с което ще се закрие поредното издание на фолклорния фестивал.

В местността Предел ще се срещнат минало, настояще и бъдеще, за да се съхрани и популяризира народното творчество на Пиринския край. Десетилетия наред „Пирин пее" е сцена за творческа изява на изпълнителите на фолклорна музика от 14-те общини на област Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай