24-мата доброволци от Варна стават европейски граждани преди Коледа

24-мата доброволци от Варна стават европейски граждани преди Коледа | StandartNews.com

Варна. Точно преди Коледа - на 19 декември, на официална церемония в София ще бъдат обявени за европейски граждани 24-мата доброволци, помогнали първи при бедствието в Аспарухово на 19 юни. Младежите и девойките са възпитаници на Социалния учебен професионален център „Анастасия д-р Железкова" във Варна са избрани за европейски граждани на годината от Европейския парламент.

"Важното е от сърце да дадеш и да помогнеш", каза Мирослав Иванов. "Не съм герой, ние възпитаниците на СОУПЦ знаем какво е човек да остане на улицата и без покрив, за това не щадихме сили да помогнем на бедстващите хора", допълни Филип.

В интерната живеят 77 младежи, които са сираци, без семейства или социално слаби и със здравословни проблеми. Една трета от тях се включиха във възстановителни работи в „Аспарухово" цели 14 дни – в калта и руините.

„Изключително сме горди с това признание! Нашите момичета и момчета бяха сред първите, отзовали се на помощ в Аспарухово", каза Пламен Петров, директор на СУПЦ.
.
Други двама варненци също са носители на престижното европейско отличие - Д-р Милен Врабевски през 2013 г. и механикът Петър Петров, помогнал за спасяването на над 500 души от кораба "Коста Конкордия" през 2012 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай