2/3 недоволни как ЕС се справя с миграцията

2/3 недоволни как ЕС се справя с миграцията  | StandartNews.com

Почти две трети от европейските граждани смятат, че ЕС не взима достатъчни мерки срещу миграцията и не защитава външните граници на съюза. Това сочи специално проучване на Евробарометър, проведено от "TNS Opinion" в 28-те държави - членки на Европейския съюз, от 9 до 18 април 2016 г. Публикувано е скоро след Брекзит. Европейците считат, че действията на ЕС са до голяма степен недостатъчни в повече от петнадесетте области. Огромно мнозинство от гражданите би искало съюзът да се намесва в тези области в по-голяма степен, отколкото понастоящем.

По въпросите на миграцията например 66% считат, че действията на ЕС са недостатъчни и че 74% биха желали ЕС да предприеме повече действия. По отношение на защитата на външните граници 61% считат, че действията на ЕС са недостатъчни, и 71% биха желали по-голяма активност.

Тези европейски резултати обаче трябва да бъдат поставени в перспектива. Действително националните различия са значителни по отношение на политиките, предмет на проучването. Поради това националните различия възлизат на 34% по въпроса за миграцията и 39% относно защитата на външните граници.

Почти три четвърти от европейците обаче считат, че това, което ги обединява, е по-важно от това, което ги разделя. 74% от участвалите в проучването лица са на това мнение, докато 19% не са съгласни с това твърдение. Този резултат се е увеличил в 22 държави членки и надхвърля 80% в 12 държави членки.

Рискът от терористично нападение се счита за висок от страна на 40% от участвалите в проучването лица в ЕС, 47% виждат средна заплаха, а за 11% рискът е малък. На национално равнище абсолютно мнозинство от участвалите в проучването лица във Франция, Обединеното кралство и Белгия счита, че има висок риск от нападение в тяхната страна.

Трите мерки, които европейците считат за най-спешни в борбата срещу тероризма, са борбата срещу финансирането на терористични групи (42%) срещу причините за тероризма и радикализацията (41%) и засилване на контрол на външните граници на ЕС (39%).

Що се отнася конкретно до борбата срещу радикализацията и вербуването на граждани на ЕС от страна на терористични организации, борбата срещу социалното изключване и бедността (39%) е най-спешната мярка според европейците. Този отговор е първата мярка, посочена в 23 от 28-те държави членки. Борбата срещу радикалните уебсайтове и премахването на незаконното съдържание от интернет и от социалните мрежи в интернет заемат второ място (35%), следвани от комуникационни кампании за повишаване на осведомеността сред най-младите и най-уязвимите лица относно рисковете от радикализация (32%).

Клаузата за обща отбрана не е широко известна сред европейците. След като бъде обяснена обаче, тя се ползва с широка подкрепа. Действително, това проучване показва, че едва 31% от европейците вече са чували за нея. Категорично мнозинство от европейците (85%) обаче подкрепят тази разпоредба, след като получат нейната дефиниция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай