22 области са засегнати от "син език"

22 области са засегнати от "син език" | StandartNews.com

София. Към момента 22 области са засегнати от болестта "син език" при животни. Ситуацията е драматична, създал съм кризисен щаб. Това обяви земеделският министър Васил Грудев пред Нова ТВ.

По думите му първият случай на „син език" е констатиран в края на месец юни, а юли вече е бил прехвърлил Стара планина.

„Но затова не се говореше, криеше се. Предполагам въпросът е бил подценен", коментира Васил Грудев.

„Ситуацията за животновъдите е драматична. Към началото на следващата година трябва да преминем към ваксинация на всички стада", заяви министърът.

Грудев обясни, че тази зараза не се предава нито през мляко, нито през месо на човека.

Междувременно експерти от Агенцията за безопасност на храните ще представят конкретни мерки в подкрепа на стопаните, чийто животни са засегнати от болестта.

Екипи на Агенцията ще покажат нагледно различни методи за противодействие на разпространението на заразата, както и ефективни действия за справяне с последствията от нея.

Огнищата на "син език" вече са 230.

Животновъдите пък обещават, че сезират прокуратурата, заради бездействието на държавата досега.

Вчера, след заседанието на координационния щаб към земеделското министерство стана ясно, че в актуализацията на бюджета ще се заложат средства за компенсация на фермерите. За загинало от болестта животно, ще се плащат между 150 и 250 лева.

До дни се очаква официално разрешение от Европейската комисия за ваксинацията на здравия добитък. Дотогава фермерите могат да ползват препарати, посочени на сайта на агенцията за храните. Животновъдите трябва да пазят фактурите, за да им се възстановят частично

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай