200 българия присъстваха на коледната литургия в Истанбул

200 българия присъстваха на коледната литургия в Истанбул | StandartNews.com

Истанбул. С празнична Света литургия за Рождество Христово започна празникът на българската православна общност в Истанбул.

Службата бе изнесена от свещеника на българските църкви в Истанбул отец Ангел Велков от църквата "Иван Рилски". Близо 200 души присъстваха на коледната литургия, която по традиция се посещава семейно от потомствените българи в Истанбул. Присъстваха и български граждани, които работят и живеят в мегаполиса.

Отец Ангел изнесе проповед, посветена на значението на светлия християнски празник и благослови присъстващите. Църковен хор изпълни коледни песнопения, запалиха се свещи и се произнесоха молитви за здраве и берекет. След службата в представителния салон на екзархията се състоя традиционното коледно тържество.

По инициатива на женското дружество "Радост", към българската православна общност, дядо Коледа раздаде подаръци на децата и възрастните. Децата на потомствените българи пяха и танцуваха. От българското генерално консулство поднесоха подаръци на децата, сред които имаше и географска карта на България.

В приветственото си слово председателят на българското църковно настоятелство Васил Лиязе поздрави всички с Коледата и настъпването на Новата 2015 г. "Тук сме се събрали хора от различни поколения и това много ни радва. Tо е израз на приемствеността на светлите християнски традиции и на българските корени, които ние пазим и предаваме на нашите деца и внуци", каза той.

Гост на тържеството на истанбулските българи беше заместник-кметът на община Шишли Васкен Барън. От името на общината той връчи пакети с подаръци и продоволствия, предназначени за нуждаещите се възрастни и болни хора от общността на българите. Кметът на община Бешикташ Мурат Хазинедар изпрати венец с поздравително послание.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в специално послание честити Рождество Христово на всички турски граждани, изповядващи християнска религия и им пожела здраве, мир и благополучие. Информацията е на БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай