15 жени в барутен погреб

15 жени в барутен погреб | StandartNews.com

Всички се молят да са живи, премиерът бърза за мач

Цяла България се молеше снощи за най-малко 15 жени от видинското с. Горни Лом. Те останаха в капана на барутен погреб след мощен взрив във фабрика "Миджур". Експлозията разтърси района към 17 ч. И хвърли в ужас хората. До 21,30 ч никой не можеше да каже колко души са били в цеха, има ли жертви и ранени. Според хора от завода в сградата са били и шефовете. Две жени оцеляха на косъм. Взривната вълна ги застигна на портала. Те са настанени в болницата в Монтана. Спасителните и медицинските екипи стояха на 3 километра от фабриката бомба заради опасност от нови взривове. МВР шефът Йордан Бакалов и военният министър Велизар Шаламанов пратиха безпилотни самолети.

"Пораженията са тежки. Тепърва остава да се разбере дали има жертви или ранени", заяви премиерът Георги Близнашки след заседанието на кабинета. И се извини, че бърза за мача. БСП си отмени закриването на кампанията зарази трагедията.

Безпилотни самолети над взривения завод

Не е ясно дали има жертви, сапьори и лекари не могат да стигнат до работниците

Военните пращат безпилотни самолети, за да огледат от въздуха взривения армейски завод във видинското село Горни Лом. Това обяви МВР шефът Йордан Бакалов след правителственото заседание вчера. Той и министърът на отбраната Велизар Шаламанов се договорили при нужда да се използват и специални машини котки.

Силен взрив разтърси барутната фабрика "Миджур" към 17 часа. Заводът се намира на 5-6 км от селото и веднага бе отцепен. Полицаи, пожарникари, сапьори и десетки линейки пристигнаха на място. По непотвърдена информация по време на взрива в цеха е имало 15 работници. Не е ясно дали сред тях има ранени, жертви, както и дали хората са успели да се скрият някъде и да оцелеят.
Ранени са и двете жени, които са се намирали на портала. Те са закарани в болницата в Монтана. Едната от тях е жената на кмета на селото Илиян Любенов и е със счупена ръка.

"Районът е отцепен, изпратени са лекарски екипи и следователи натам, но тъй като има вторични взривове, те не могат да влязат на територията на завода в следващите 24 часа", каза МВР шефът Йордан Бакалов. И допълни: "Все още не е ясно дали има жертви и ранени в барутната фабрика в село Горни Лом".

Взривната фабрика е собственост на фирма "Видекс" АД. В този завод са се произвеждали взривни материали за граждански цели като например за минната добивна промишленост. Заводът обаче е изпълнявал и услуги по утилизация на мини. Хората са работели на две смени. Преди 15 дни е правена проверка във фирмата, която е установила множество нарушения по безопасността на работа и са съставени актове, обясни министър Бакалов. Той увери, че няма опасност за населението на съседните села, най-вече село Горни Лом.
Завод "Миджур" е специализиран в производството на експлозиви за минната промишленост, но има капацитет и лиценз и за унищожение на боеприпаси. Той е собственост на частна фирма с главен акционер инж. Валери Митков. До 2000 г. е бил част от военнопромишленото предприятие "Пима" в Монтана.

През февруари 2010 г. в завода избухна силен взрив в цеха за амонит. Ранени бяха 4 души. Тогава в завода се утилизираха 1,6 милиона гръцки пехотни мини. Взрив в "Миджур" избухна и през 2002 година.

Няма опасност за жителите на селото

По първоначални данни на МВР няма опасност за жителите на селото след взрива в завода. Заводът е частна собственост. Районът на инцидента е отцепен, като е създадена необходимата организация съвместно с Окръжната прокуратура във Видин за провеждане на първоначални действия по разследването, съобщиха от МВР. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на пожарната Николай Николов веднага пристигнаха на мястото на инцидента.

"Няма никакъв проблем за населеното място село Горни Лом", потвърди и служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. "Заводът е бил в Стара планина и е отдалечен от самото село", уточни той.

В барутната фабрика работят 150 души

В село Горни Лом живеят 780 души. Заводът за взривни материали е най-голямото предприятие в община Чупрене. В него работят 150 души. Повечето са от селото, но има и наети от съседните села.

Според д-р Любомир Виденов, шеф на центъра за спешна медицинска помощ - Видин, взривът вероятно е причинил жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай