15 в капан след взрив във военен завод

15 в капан след взрив във военен завод | StandartNews.com

Не е ясно дали има жертви, сапьори и лекари не могат да стигнат до работниците

Видин. Взрив във военен завод шокира хората във видинското село Горни Лом. Районът на барутната фабрика "Миджур", която се намира на 5-6 км от селото, веднага бе отцепен. Силният взрив разтърси завода към 17 часа. По непотвърдена информация по време на взрива в цеха е имало 15 работници. Ранени са и двете жени, които са се намирали на портала. Те са закарани в болницата в Монтана. Едната от тях е жената на кмета на селото Илиян Любенов и е със счупена ръка.
"Районът е отцепен, изпратени са лекарски екипи и следователи натам, но тъй като има вторични взривове, те не могат да влязат на територията на завода в следващите 24 часа. Ще използваме безпилотни самолети, които да огледат района", каза МВР шефът Йордан Бакалов. Той и министърът на отбраната Велизар Шаламанов се договорили при нужда да се използват и специални машини котки.

"Все още не е ясно дали има жертви и ранени в барутната фабрика в село Горни Лом", обясни снощи Бакалов. Взривната фабрика е собственост на фирма "Битекс" АД. В този завод са се произвеждали взривни материали за граждански цели като например за минната добивна промишленост. Заводът обаче е изпълнявал и услуги по утилизация на мини. Хората са работели на две смени. Преди 15 дни е правена проверка във фирмата, която е установила множество нарушения по безопасността на работа и са съставени актове, обясни министър Бакалов. Той увери, че няма опасност за населението на съседните села, най-вече село Горни Лом.

Завод "Миджур" е специализиран в производството на експлозиви за минната промишленост, но има капацитет и лиценз и за унищожение на боеприпаси. Той е собственост на частна фирма с главен акционер инж. Валери Митков. До 2000 г. е бил част от военнопромишленото предприятие "Пима" в Монтана.

През февруари 2010 г. в завода избухна силен взрив в цеха за амонит. Ранени бяха 4 души. Тогава в завода се утилизираха 1,6 милиона гръцки пехотни мини. Взрив в "Миджур" избухна и през 2002 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай