15 от съборените ромски къщи са били клиенти на EVN

15 от съборените ромски къщи са били клиенти на  EVN | StandartNews.com

Председателят на Управителния съвет на EVN България Йорг Золфелнер не знае каква е реалната цена на електроенергията

Стара Загора. 15 са били клиентите на EVN в съборените 55 незаконни ромски къщи в местността „Борова гора" в Стара Загора, съобщиха от дружеството. Присъединяването към мрежата станало преди приватизацията му в периода 2001-2004 година.

От EVN уточниха, че тези абонати са били изрядни платци, събираемостта на сметките за ток в старозагорския квартал Лозенец е над 98 %. Това се отнасяло и за други ромски квартали в Южна България, които се обслужват от дружеството.

Масовата практика била съседите да се прикачват към мрежата на един абонат, на когото плащали за изразходвания ток.

Проблемът обаче не е само в ромските квартали, са категорични от EVN и припомнят случая с митничарски къщи край Ивайловград във „Веселото село", където имало два трафопоста, а клиентите били двама.

За да не плащат клиентите непосилни сметки за ток трябва пазарът на електроенергия да се либерализира изцяло, включително и за битовите абонати, заяви в Стара Загора председателят на Управителния съвет на EVN България Йорг Золфелнер.

Той коментира, че дружеството не знае каква е реалната цена на електроенергията и е необходим сериозен анализ след освобождаването на пазара. Трябва да има и яснота след либерализацията на пазара, който ще изкупува енергията, произведена от възобновяеми източници. Освен това държавата отпуска годишно едва 75 млн. лева за енергийни помощи на социално слабите домакинства, а са необходими поне 300 млн. лева. Необходима е не само адекватна социална политика, но и структурни промени в системата и цялостно отваряне на пазара, каза Йорг Золфелнер.

Той съобщи, че за 9 години австрийската компания е инвестирала в регион Стара Загора 106 млн. лева. За периода от 2014 до 2016 г. за нови електромери и повишаване сигурността на мрежата ще бъдат вложени близо 14 млн. лева. От началото на годината досега от кражби на ток, проводници и посегателства на трафопостове в област Стара Загора са нанесени щети на дружеството в размер на 340 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай