15 абсурда на лятото

15 абсурда на лятото | StandartNews.com

В страна, която се слави с най-популярния синоним Абсурдистан, продуктивността на шантави глупости от всякакви характер е особено висока. А когато стане дума за абсурди, то най-голям шампион винаги е лятото. Без съмнение има нещо общо между топлото време и отпуските, които раждат безумства от нагъл, смешен или симпатичен характер. Лято 2015 определено се намира на високо място в скалата на нелепост, а конкуренцията при изготвянето на класация с най-шокиращите моменти е сериозна. Ето кои бяха топ изцепките на горещия сезон.

1. Панайот Ремзи

Бариерите на пътя Дюни - Аркутино вече са премахнати, но горчивият вкус остава дълго. Созополският кмет Панайот Ремзи реши, че има правомощия да прегражда плажове и охотно блокира една от най-хубавите крайбрежни зони. В хода му имаше добре разпознаваем вкус към типична българска наглост, който успя да учуди дори свикналия на всякакви деребеи обикновен гражданин. Фейсбук завря и закипя от справедлив хейт, а в действие бе приведен най-популярният политически ход - премиерско обаждане по телефона, което поне свърши работа.

2. Дърво в черен найлон

Стряскаща картинка - дърво, опаковано в черен найлон, не бе продукт на известния Кристо, а на безизвестен български бизнесмен в Несебър. Той имал заведение и омразен кипарис, който лятото притеснявал клиентите, понеже игличките му падали по масите. В резултат човекът решил просто да наложи черен найлон върху зеленото дърво, за да остане без светлина и да умре все пак. Добре че го има Фейсбук, който отново спаси ситуацията - масови споделяния прекратиха безумието и найлонът беше свален.

3. Фекалии в Лозенец

Когато някой ядосан на родните плажове човек използва фразата "л**няното Черноморие", все пак залага на метафората. Е, случи се, да му се не види. Популярният най-вече сред столичаните Лозенец осъмна с фекалии и се наложи да бъде затворен. Пречиствателната станция на курорта преляла, преляло и търпението на туристите. Изобщо авгиевите обори по курортите вече не могат да бъдат изринати дори от Херкулес.

4. Волен и НАТО

Гореизложеният абсурд вдъхнови и четвърти друг. Волен Сидеров сериозно заяви, че фекалиите са пуснати не от кой да е, а от НАТО, чиято цел е да бъдат прогонени руските туристи. Че студена война все още има и се води с все по-нови средства е без съмнение, но за оръжия от екскрементален характер все още никой не е подозирал. С годините Сидеров поне доказва, че тъкмо когато си помислиш, че е ударил тавана на въображението, се появява с нова изцепка, която детронира предишните.

5. Ледът в Слънчев бряг

Това, че Слънчев бряг има нещо общо със свинарник е отдавна установено. Но отново се намеси една ужасяваща буквалност - ледът в най-посещавания ни курорт идвал от ледогенератор, който бил разположен в ахелойски свинарник и при отрицателни хигиенни условия. Собственикът бе глобен с "цели" 1500 лв., а вероятно единствената причина да се плъзнали купища зарази, е че туристите там се промиват толкова обилно с алкохол, че не може да вирее ни бактерия, ни вирус.

6. Чадър и шезлонг за 57 лв.

57 лв. До такава крупна сума стигна цената на сянката и шезлонга в скъпарските курорти. Излиза, че за една седмица семейство от двамата души ще трябва да наброят стотици левове само за "квартирата" на пясъка. За злоупотребата съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, но така или иначе все още няма система, с каквато наглостта на концесионерите да бъде наказвана.

7. Проваленият Орфей

Емблематичната слава на "Златният Орфей" се оказа недостатъчна, за да осигури качествен рестарт на конкурса. Така и не се намериха спонсори, които да инвестират в начинанието, което трябваше да се случи на Слънчев бряг. Изглежда, музикалните риалитита вече са достатъчно голяма трибуна и няма място за арената от близкото минало.

8. Селфи стикове на всеки километър

В един по-добър свят с по-висок среден коефициент на интелигентност селфитата щяха да останат прерогатив на малцинствена нарцистична група. Вместо това самовлюбените фотоси от плажа се увеличиха с пагубни размери, а на всичкото отгоре вече са и ъпгрейднати - със селфи стик, който да направи снимката по-далечна. Човек може да си забрави и банския, но за никъде не тръгва без пръчката за фотоси. Защо да ходиш на море, ако после не можеш да си пуснеш снимки във фейсбук? И още повече - дали не си изостанал, ако си правиш обикновени селфита, пък останалите модерни люде вече са те изпреварали толкова много, купувайки си стикове? Предмет за размисъл.

9. Битката на белгиеца в Лещен

Да зарежеш Тенерифе и да дойдеш да живееш в Лещен е безспорно красив трансфер и допринасящ за националното ни самочувствие. Белгиецът Лео Скулс от години пребивава в селото, но се сблъска челно с типичната българска картинка. Която според Скулс гласи: заради отворени нови хотели в Лещен водата от общинските резервоари се оказва недостатъчна за местните и се ползва най-вече за удовлетворяването на нуждите на частен хотелиерски и ресторантьорски бизнес. Белгиецът, който от години живее в Лещен със съпругата си, окупира местното кметство и каза, че няма да го напусне, ако не бъде решен проблемът с водата.

10. Полицаи на дивите плажове

Ударни групи униформени проверяваха къмпингарите на дивите плажове. Хипарите бяха обвинявани за нещо като "незаконно вдигане на палатка". Идеята бе, вероятно, да бъдат накарани да се сблъскат с горните изброени абсурди и да прегърнат идеята за България. Няма бягане!

11. Биг брадър

Друг път този формат имаше пощада и поне не започваше лятото. Сега обаче риалитито стартира още през август, за да ни напомни - единственото, което ни напомня - че някъде някой е по-голям дебил от нас самите. За повече от 10 години Биг брадър така и не предложи нещо различно, а вместо това продължава да лансира тъпашки до втръсване сюжети, организирани около простичките импулси на воайорството и нарцисизма. Фабриката за фалшиви известни продължава да работи с пълна сила - както и телевизорите на зашеметени от пошлостта хиляди българи, за които изглежда, че няма спасение.

12. Влакчето за Роби

Всъщност идеята беше чудесна и в по-пъстри държави би намерила много поддръжници. Организаторите на Спирита съвместно с БДЖ бяха подготвили музикален влак, който да пътува от София до Бургас, носейки името enterTrain и с диджей, който да пуска хитовете на лошото момче на попа. Добре, обаче въпросния влак се оказа вероятно най-малко посещаваният в историята на българските железници - едва двайсетина души решиха да пътуват по авангардния начин до морската столица.

13. 10 лева за картофки

27 лева за картофи, супа и бира. Толкова излязла сметката на турист в Банско. Касовата бележка бе споделяна хиляди пъти в Фейсбук, както бе у споделяно чувството, че нещо никак не е наред с българските курорти.

14. Батките

Велико преселение на батките (жаргон за не особено интелигентен и особен напомпан мъжага) от фитнеса към морето е забележително събитие. Демонстрацията на мускули стигна своя предел, а бабаитстването по плажната линия се превърна в национален спорт.

15. Шматките

Женският еквивалент. Жени, чиято почивка, общо взето, се превръща в позиране за пред всички останали. В комбинация с дежурните снимки на краченца към морската ивица. Понякога дори сексапилът може да стане досаден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай