15 000 се стекоха в Бачковския манастир

15 000 се стекоха в Бачковския манастир | StandartNews.com

Повече от 15 хиляди вярващи отбелязаха празника Успение Богородично в Бачковския манастир. Миряните вярват, че на този ден Божията майка чува молитвите на всички.

Отбелязването на големия християнски празник започна още в понеделник вечер и продължи и през вчерашния ден. След опелото, в малките часове на нощта, пред портите на Светата обител бе отслужен молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ, съобщи архимандрит Симон, игумен на Светата обител.

От ранна сутрин хора от цялата страна чакаха на опашка, за да отправят молитва за здраве пред чудотворната икона на Света Богородица, дарена на манастира преди повече от 7 века.

След първата празнична литургия копие на святото изображение беше изнесено с литийно шествие от храма, заедно с друга безценна реликва - частица от одеждите на Дева Мария, която също се пази от монасите. Пред християнските светини игуменът архимандрит Симон извърши водосвет и отправи призив за смирение и духовна борба с агресията и насилието. Пред чудотворната икона на Дева Мария, за която се твърди, че е рисувана от самия евангелист Лука, потокът от хора не спираше през целия ден. Моята молитва винаги е една и съща: "Помагай така, както винаги си помагала. Пази децата и после нас", каза пред БНТ Мариана Илиева. "Едно чудо има с майка ми... онкоболна, рак - злокачествен тумор.., но вярата в Бога, благодарение на Майка Божия, много чудеса стават в живота", сподели и Доротея Алексиева. "Дано наистина са дошли с чиста вяра, с любов към нашата всеобща Майка, за да може наистина да получат изцеления, за това, за което са дошли", каза архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир.

По Светогорски обичай около 7 часа сутринта бе изкарано жито, наричано още коливо. По стара традиция на обяд на храмовия празник на Бачковската света обител се осветява и раздава корбан на вярващите. За целта бяха предвидени 200 килограма месо, с които бе приготвена ритуалната храна.

От манастирското братство се бяха постарали да осигурят за празника постоянен медицински екип, денонощна противопожарна и полицейска охрана за гарантиране сигурността и спазване на обществения ред. Направена бе и специална организация на движение към подстъпите на манастира.

Бачковската света обител ще остане отворена дотогава, докато има желаещи да се поклонят пред Чудотворната икона, каза още архимандрит Симон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай