11 млн. лева се чакат от европарите за бедствието в Аспарухово

11 млн. лева се чакат от европарите за бедствието в Аспарухово | StandartNews.com

Шест месеца по-късно животът връща позитивната си енергия, каза кметът на Варна Иван Портних

Дано обещаните от Брюксел 10.5 млн.евро пристигнат по-скоро в България.Варна очаква от тях 11 милиона лева за двата най-важни охранителни канала по улица „Моряшка" и „Горна Студена" в Аспарухово, където пороят на 19 юни - точно преди 6 месеца удави хора, къщи и коли.

Проектите са готови и реализацията им в дългосрочен план ще даде гаранция за живота в бедстващия район, каза кметът на Варна Иван Портних. Той посочи, че 40 улици са възстановени в Аспарухово. Служебното правителство е отпуснало 4 млн. лева, а сега се очакват от Междуведомствената комисия по бедствията още 6 млн. лева. Но по-важно от възстановената инфраструктура в Аспарухово, е че животът тук връща позитивната си енергия, подчерта Портних.

Той припомни, че само преди ден в реконструираното читалище е открита изложба на 13 млади автори „От другата страна на моста". Арт – сдружение „ Дедал" подготвя нов филмов фестивал „Карантината" на името на близката местност, чието пилотно издание беше посветено на местните рибари и техния бит. Специално за морските мъже в Аспарухово вече има готов проект за рибарско селище с автентични къщички и опънати мрежи като атракция без аналог и ще се кандидатства за европари в новия програмен период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай