10 причини да НЕ емигрираш

10 причини да НЕ емигрираш  | StandartNews.com

Не е прието да се говорят подобни неща, но съществуват важни причини, които могат да ти попречат да емигрираш. Всички те не са за пренебрегване. И наистина могат да убедят един колебаещ се човек, който се чуди дали да се изнесе от страната, че все пак е в грешка. Ето няколко дълбоко сериозни мотива да останеш.

1. Няма терористи, само те пребиват съотечественици

Европа трепери от тероризма, а в задния й български двор грее слънце. Всички празнуват собствената си незабележимост и раждането на нова балканска поука: че нищетата дава сигурност. За да ти направят нещо лошо, трябва да разберат, че съществуваш - а ти години наред си работил за обезличаване. Затова не емигрирай. Тук бомби няма. Възможно е - леки подробности - съотечествениците ти да те пребият на магистралата, задето си ги изпреварил, както и да те вкарат в болница, ако им кажеш, че сте равни един с друг. Но на везните нещата са ясни - ти цял живот си учен да избираш по-малкото зло. И вече знаеш: по-добре да те пребият българи, отколкото да те застрелят чужденци!

2. Можеш да си изхвърляш боклука през терасата

Пети ден торбичката не е мръдвала от терасата. Вече прелива от мизерии. Черупки от яйца са покрили костилки от маслини, а смачкана на две певеце бутилка двулитровка опъва радикално краищата й. Нещо е прокапало, гледай каква гадост - домат ли е, какво е... С отривисто движение изхвърляш гнусотевината през терасата, тя описва парабола и меко "туп" завършва целия процес по изхвърляне. Днес имаш ден! Че последния път увисна за клона и се застоя и разсмърдя.

Винаги може да правиш това тук и само тук! Чистите европейски столици само възпрепятстват свободата ти да го сториш. Първото нещо, което трябва да научиш, да кажем във Виена, е че е недопустимо да метнеш фас на асфалта. Такъв конформизъм! Такова насилие над свободната ти воля ти обаче не би могъл да изтърпиш, защото не си човек, който прави компромиси с принципите си.

3. Заобиколен си от патриоти

Къде в чужбина ще намериш такова родолюбие и патриотизъм? Тук внезапно, някъде в средата на 2015-та, поради изобилието на родолюбиви групи във Фейсбук и освобождаването на цяла ниша след упадъка на "Атака", се появи цяло ново поколение, готово да убива, прогонва, мрази и размазва всичко живо в името на balgarshtinata, често случваща се секунди след описаното в точка втора.

Емиграцията ще те откъсне от родната почва, земя и кръв, без която ти не би могъл да съществуваш толкова деструктивно, колкото би ти се искало. В чужбина най-много да си пуснеш някоя наша песен в youtube и да пророниш сълза от носталгия. А тук братята ти вършат великое дело и вдигат революции, лайквайки статуса: "Къде бяха "Господари на ефира", когато цигани пребиха българи"! Емиграцията ще ви откъсне от голямото патриотично осмисляне на живота ви, а вие не искате това.

4. Майка ти те гледа до 35-годишна възраст

Емиграцията, измежду многото си преимущества, води и до неприятни семейни последствия. Особено за свикналия на вечна грижа български човек. Стой в България! В чужбина майка ти не може да те гледа и да минава нощем през стаята, за да завива теб и жена ти.

Признай, ние ще те разберем - макар и с гневен глас да казваш "Мамо, стига си ме питала дали съм гладен, голям съм вече", дълбоко се надяваш да е направила пак от същите чушки, чийто неповторим вкус няма да намериш никъде по света (освен при баба ти, конкуренцията там е сериозна) Е, емиграцията ще отнеме тази близост и грижа, от която се нуждаеш така остро. Впрочем, като казахме "до 35 години", не го приемайте буквално. Нещата могат да продължат много, много по-дълго. Питай мама.

5. Имаш куп оправдания

Е, навсякъде е трудно да успееш, но тук е най-лесно да се провалиш. Ако не направиш нищо във Великобритания, вината е в теб. Ако не се справиш тук обаче, може да се оправдаеш с политиката, мафията, корупцията, социализма, капитализма, неолиберализма и пет министри председатели от Луканов насам. Емиграцията поставя живота ти на изпитание, в което сам си си господар и виновник. Оставането тук ще ти гарантира утехата на провален от други печален българин, който даже е взел да се чувства комфортно в позицията си на страдалец.

А най-хубавото, е че ако си живееш в България винаги може да кажеш: "Защо не емигрирах, когато трябваше да емигрирам?" Не изпускайте златния шанс да фантазирате за пропуснатото си минало! Другите държави имат бежанци. Вие обаче сте психически измъчен от раздвоение по географското ви положение човек. Това обогатява вътрешния ви свят по особен начин и е възможно само ако се откажете от преселничество.

6. Четири години релакс в университета

Още в гимназията ти пропагандират, че в чужбина ще намериш сериозни университети, в които здраво да учиш. Никой обаче не ти казва другото: че ако останеш в България, може да си подариш четири години отмора и спокойствие, в тази тъй приятна и активна възраст между 19 и 23 г. В чужбина образователният процес се разделя от промеждутък от ваканция. А тук ваканционният процес се дели от промеждутъци на кратко образование - като дойде сесия.

Не емигрирай и избери второто. Българинът и без това е интуитивист. Той знае всичко по природа и не са му необходими културни натрупвания. А в речника му активно присъства фразата "Какво ми се правиш на учен!" Така е. Не се правете!

7. Хороскопите, Ванга и звездите

В Европа бъдещето ти е сложно уравнение, при което собствените ти усилия, изборите, които правиш и постоянството, с което ги отстояваш, са важните коефициенти за прогноза на бъдещето ти. В това време източният човек седи и потръпва леко на дивана, премрежил очи и сериозно обмислящ скритите послания в хороскопа си. Звездите отдавна са предначертали път в собствената ти безпътица и, живеейки наоколо, ти безгрижно сгъваш телце като ембрион в гигантските пръсти на съдбата. Ретроградният Меркурий дефинира проблемите ти, а ти чакаш определени периоди от месеца, за да предприемеш конкретни действия.

Тук се намесва и великата пророчица Ванга, а ти си магически подвластен на особената мистична атмосфера на всяко нейно изречение, понеже заместването на "ще" с "ке" действа поразително върху свободно плаващия в суеверна мъгла български ум. Вълшебният ориенталски свят само би се разомагьосал, ако се осмелиш да отидеш другаде!

8. Като пътуваш по света, ти харесва

Не е ли така? Че какво друго, ако не оставането в България, може да изостри този така важен естетически контраст, който носи радост от всяко пътуване в чужбина? Стоенето тук ви гарантира истинско и неподправено вълнение при преминаването на границата. Равнодушието на един европеец от един красив град към друг красив град не може да се сравни с възторга на среден българин, хванал метрото от Люлин до летището и няколко часа по-късно успешно пристигнал в Рим. А какво да кажем за най-сериозния мерител за красота - цъкането с език? Не се лишавай от този акт и не забравяй да качваш снимки във Фейсбук от всяка екскурзия - ще лишиш от цъкане с език много приятели.

9. Спортните победи ти носят дива радост

Две имена определят емоционалния ти барометър: Григор и Кубрат Пулев. Когато бият, печелят за цял народ, а когато паднат, продължаваме напред. Всяко женско завоевание на Гришо чувстваш като твое собствено и си напълно убеден, че знаеш кои са точните причини да се раздели с Шарапова - тя ти е толкова близка, че отдавна не си я наричал по друг начин освен "Маша".

А футболът? Убеден си, че Господ все още е българин, просто нещо се е запилял напоследък. Подобна персонификация на висшите сили е невъзможна в Европа, какво ще правиш там, в Божиите провинции? Затова избери емоционално интензивната позиция на аутсайдер, живеещ в "клета малка страна". Само така победата над големите ще ти носи истинска радост и спонтанни опъвания на трибагреник на терасата.

10. Пролетна умора и есенна депресия

Разнообразието от сезони, на което биха завидели много държави, тук рядко се приема като благословия. Ако емигрираш в Швеция, ще се радваш на монотонен висок стандарт и едно и също ранно залязващо слънце. Пълно еднообразие! Само тук обаче може да посрещаш с навъсен поглед всяка смяна на температурата, която мъченически прерязва гърдите ти. Страдаш от пролетна умора, летен пек, есенна депресия и зимна вековна тъга по отминалото хубаво време. Нещо постоянно не ти е добре и не можеш да намериш точния климат, който да отговори на физическата ти настройка. Тъкмо си свикнал и времето се сменя! Една евентуална емиграция би редуцирала тази постоянна битка с природата, която така обичаш да водиш. Оставай тук - не си избягал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай