10 кръчми с антракс след калпава дезинфекция (ОБЗОР)

10 кръчми с антракс след калпава дезинфекция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пръскат втори път, калмари, калкан и октоподи отиват на боклука

Съсипват ни бизнеса, ще съдим държавата, заплашват собствениците

10 от 27 затворени заведения по морето дадоха положителна проба за антракс в кухните след извършената дезинфекция миналата седмица. Това обяви след късното заседание на Кризисния щаб при губернатора на Варна Стоян Пасев временният шеф на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Даниел Денев. 10-те заведения остават затворени за още 5 дни, след като им бъдат взети проби и след като отново ги дезинфекцират.

"Сринаха ми бизнеса, ще ме фалират!", оплака се пред медиите Красимир Костов, един от известните кулинари във Варна и собственик на елитното заведение "Класик". В него на 10 юли вечеряха с телешки стек областният управител Стоян Пасев, спортният министър Красен Кралев и този на отбраната Николай Ненчев. Заведението остава затворено, а вчера трябваше да бъде дезинфекцирано наново. Собственикът обаче не даваше да се пръска в хладилниците, защото ще му съсипят скъпа стока от калкани, калмари, октоподи и още морски деликатеси, заради което се наложи намеса на полицията. Първата дезинфекция в "Класик" е от 23 юли и е направена от общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация" във Варна, която прави и втората. "Оставиха си ръцете първия път и кой ще отговаря за това", ядосваше се собственикът на заведението, който до момента изпълнявал стриктно всички указания на държавните органи,

само и само да си върне ВИП клиентелата

която идва при него заради добрата кухня. Персоналът от 11 момичета и момчета, все студенти и наети за лятото, бяха отчаяни до сълзи, че остават без работа в пика на сезона. В "Класик" са заредили 30 кебапчета от рисковата транжорна в "Аспарухово" на 11 юли. На 24 юли изпратили, според дадените указания от Агенцията по безопасност на храните, момичета и момчета на изследване, а лекарите доста се посмели и ги върнали, за това, че инкубационният период за заразата отдавна е изтекъл и да се вземат мерки "след дъжд качулка" няма смисъл.
"Имаме чудесен, универсален разтвор на хлорна основа, но се оказа, че не е достатъчно силен да убие спорите на антракс, а и такива случаи са редки, за да знаем", обясни Антоанета Тонева, шефката на общинското предприятие за дезинфекция. Повторното пръскане е с по-силен препарат на алдехидна основа. Общо 5 фирми, между които и една добричка, са правили първата акция по обеззаразяването посред нощ миналата седмица. "Те са лицензирани от Министерството на здравеопазването (МЗ) и ако не са свършили добре работата, то да им търси сметка, пръскането не е под наш контрол", отсече д-р Даниел Денев на въпроса кой ще носи отговорност за съсипаната дезинфекция, която обрича заведенията пак да пуснат кепенци, а и може би да не отворят повече. Той посъветва собствениците да си търсят правата в съда. Д-р Денев обяви пред медиите миналата седмица, че дезинфекцията се извършва от официален държавен лекар. Тогава стана ясно, че Агенцията по безопасност на храните

ще лепне глоба от 10 000 лева

на собственика на скандалната транжорна "Дари", където бяха напълнени наденички с месо от заразената крава от село Млада гвардия, за това, че не е направил щателна дезинфекция на всички плотове и ъгли.
"Абсолютна пародия е това, което се случва, част от собствениците на заведения ще съдят държавата за пропуснати ползи в пиковия сезон", категоричен е Марин Сотиров, председател на варненското Сдружение на собствениците на заведения. "Контролните органи трябва да са в транжорните, откъдето тръгва месото, а

не след това, когато е изядено

да му търсят пътя и да затварят заведения", смята пък Павлин Косев, председател на регионалната структура на БХРА във Варна.
Отговорът и на още един въпрос стои висящ - колко е бракуваното месо - кебапчета, кюфтета, от заведенията, които са зареждали от транжорна "Дари". От Агенцията по безопасност на храните продължават да мълчат. А според собствениците на потърпевшите заведения нито една мръвка не им е взета, но затова пък повторното пръскане ще съсипе цялата налична стока по хладилници и складове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай