10 000 на поход срещу властта

Протестът тръгна към Орлов мост, Делян Добрев се появи сред недоволните

10 000 на поход срещу властта | StandartNews.com

София. Над 10 000 са събралите се пред Министерски съвет протестиращи. Заради масовото недоволство столичната полиция беше затворила целия булевард "Цар Освободител". Протестът беше иницииран в социалните мрежи след днешното решение на депутатите в парламента за избор на новия председател на ДАНС.

Около 20 ч. протестиращите започнаха да се придвижват към сградата на Народното събрание. Междувременно, въпреки забраната на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият икономически министър и колежката му - на регионалното министерство - Делян Добрев и Лиляна Павлова се появиха сред недоволните.

Засега недоволните не създават почти никакви проблеми на полицията. За около час и половина бяха хвърлени две бомбички и една димка. Около 21 ч. протестиращите започнаха да хвърлят тоалетна хартия към сградата на Народното събрание. Някои от недоволните пък се отправиха към Орлов мост, като призоваваха останалите да ги последват.

Голяма част от ръководството на столичната полиция също е на мястото на протеста.

В началото на протеста имаше само 300 души. До 19.30 часа те стигнаха близо 5 000. bTV съобщи, че подобни протести има в още няколко града в страната. Около 1000 души са се събрали в Пловдив, 700 във Варна, 250 в Бургас.

Инициативата в социалните мрежи тръгна след днешното решение на депутатите в парламента за избор на новия председател на ДАНС.

Пред Министерски съвет гневни мъже викат и надуваха свирки, скандират и развяват българския флаг.

Засега недоволството е мирно, няма ескалация на напрежението. Полицията е предприела мерки за защита на хората.

Протестиращите пред Министерски съвет хвърлят и димки. Най-честите възгласи са - "Мафия", "Оставка" и „Кой не скача е червен".



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай