106 години независима България

106 години независима България | StandartNews.com

Музика и светлинни ефекти на Царевец

София. Днес България чества 106 години от обявяването на Независимостта си. По случай празника ще бъде показано ново атрактивно шоу в небето над Царевец. Спектакълът, който ще съчетава светлинни и лазерни ефекти, е част от празничната програма по повод 106-годишнината от обявяването на българската независимост. 6-минутното шоу ще бъде излъчено веднага след тържествената заря-проверка, която започва в 19:30 ч. на площад „Цар Асен I". Премиерът проф. Георги Близнашки и министри от служебния кабинет ще присъстват на тържествата.

Автор на спектакъла е британецът Анди Фокнър. Неговата фирма е един от техническите изпълнители на 3D мапинг шоуто, показвано при паметника на Асеневци и Държавната художествена галерия за празника на Велико Търново.

Шоуто за 22 септември е стъпка към изграждането на грандиозния спектакъл „Между боговете и хората". Царевец ще бъде основната сцена, но спектакълът ще може да се наблюдава от различни точки на града.

На 22 септемви през 1908 г. Независимостта на България е провъзгласена с Манифест в църквата „Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г.

От Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество. Годишнината ще бъде чествана с различни тържествени прояви в страната.

От 11.00 часа на площад „Княз Александър I” Столична община организира тържествено честване на 106-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София, ще произнесе слово за паметната за нашата история дата. От 10.00 часа пред сградата на община Бургас тържествено ще бъдат издигнати Националното знаме и флаговете на Европейския съюз и Бургаска община.

От 11.00 часа пред паметната плоча на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград ще се проведе ритуал по полагане на венци и цветя по повод 106 години от обявяване на Независимостта на България. От 11.00 часа на площад „Независимост” във Варна тържествено ще бъдат издигнати Националното знаме и флаговете на Европейския съюз и Варненска община.

В 11.00 часа на площад „Бдинци” във Видин ще започне церемонията по тържественото отбелязване на Деня на Независимостта на България. В 10.00 часа с тържествено издигане на националния флаг пред сградата на Община Враца ще започнат церемонията по отбелязване на деня на Независимостта. Военнослужещи от 1-ва Зенитно-ракетна бригада/база – Божурище ще участват в ритуал по поднасяне на венци в Костинброд.

От 11.00 часа на пл. „Стефан Стамболов” в Плевен до Драматичния театър „Иван Радоев” ще започне тържественият ритуал по повод Деня на Независимостта на България.

От 10.00 часа пред Амфитеатъра в Созопол тържествено ще бъдат издигнати Националното знаме и флаговете на Европейския съюз и община Созопол. Ще бъде отслужен празничен молебен. Ритуалът ще продължи с поднасяне на венци и цветя пред Паметната арка на загиналите за освобождението на Созопол.

В Стара Загора от 10.30 часа ще започне тържественият общоградски ритуал за отбелязване на Деня на Независимостта на България с поднасяне на венци и цветя пред „Паметник на загиналите във войните старозагорци” в парк „Александър Стамболийски”.

От 10.30 часа военнослужещи от военно формирование 22 790 – Горна Оряховица ще участват в тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани на пл. „Георги Измирлиев” в Русе.

От 11.00 военнослужещи от военно формирование 32 420 – Русе ще участват в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Свободата в града. От 11.00 часа военнослужещи и военният духов оркестър на военно формирование 22 220 – Сливен ще участват в тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на 7-ми конен полк в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай